Fra Farm to Plane er et konsept hvor Singapore Airlines forplikter seg til å bruke mer bærekraftige og lokalt produserte ingredienser i mat og drikke ombord. Snart vil det bli et dansk tilskudd, en spesialfremstilt ost fra den lille gården meieriet Sønderhaven i Nordjylland. Singapore Airlines jobber også med å tilby svenske råvarer og produkter til sine passasjerer.

Lokale råvarer og unike smakopplevelser av høyeste kvalitet, disse er hovedingrediensene i nordisk mat – dette ønsker Singapore Airlines å servere til sine nordiske reisende. Konseptet kalles fra gård til fly.

Hos Singapore Airlines ser vi frem til å tilby passasjerer de skreddersydde produktene med fokus på bærekraft, og snart kommer en dansk ost fra den lille gårdsmaket Sønderhaven. Vi vil gjerne gi våre passasjerer muligheten til å oppleve, smake og prøve nye produkter. Spesielt fra produsenter som fokuserer på bærekraft. Vi har mange fantastiske råvarer og mange små produsenter som leverer smakopplevelser av høyeste kvalitet her i Norden, og denne gangen har vi valgt å samarbeide med Sønderhaven fordi vi ønsker å tilby reisende en unik ost som de ikke kan spise noe annet sted. Allan Hoffery, salgs- og kommunikasjonssjef hos Singapore Airlines i Norden.

Singapore Airlines ser også på muligheten for å tilby svenske råvarer og produkter til sine passasjerer, som et naturlig neste skritt i konseptet fra gård til fly.

Autentisitet og 100 prosent sporbarhet

Sønderhaven gårdsmelk er den eneste i Danmark som har både meieri og melkekyr på samme sted. Det gir Sønderhavens ost og smør en unik og autentisk smak – og dette garanterer 100% sporbarhet.

«Det er kyr på den ene siden og meieriet på den andre siden av gården. Derfor trenger ikke melken å bli transportert i tankskip, noe som betyr at våre produkter har egen smak og duft, og at det er mindre karbondioksidutslipp. Vi kan også spore hele prosessen fra opprinnelsen til fôret og gresset i feltet til ferdig ost og smør, forklarer Preben Ørum.

Den unike smaken og sporbarheten til hele prosessen var viktige faktorer for Singapore Airlines.

Samarbeidet med Sønderhaven er et eksempel på en av våre initiativer i vårt globale konsept Fra gård til plan – hvor vi begge bruker og samarbeider med lokale produsenter for å kunne tilby reisende i verdensklasse autentiske og bærekraftige matopplevelser, sier Allan Hoffery.

Spesielle ønsker og krav om bord

Den spesiallagde osten fra Sønderhaven vil bli utviklet basert på ønsker fra flyselskapets passasjerer. Samtidig må flyselskapet også ta hensyn til de krav som eksisterer når det gjelder håndtering og servering av mat om bord.

«Det er viktig at vi produserer en ost som er lett å håndtere for flypersonalet. For eksempel må det være en ost som ikke er for vanskelig, slik at den kan håndteres med kniver som er tillatt på et fly, sier Preben Ørum og legger til: «Her er det en fordel for oss at vi er små bedrifter, slik at vi kan utvikle og produsere spesialprodukter på bestilling. Vi kan tilpasse oss og er fleksible og trenger ikke å gå gjennom et stort byråkrati eller produksjonsapparat. Vi bestemmer hva vi vil gjøre, og vi gjør det. »

Sønderhaven Gårdmejeri er basert på visjonen om å produsere ekte mat med rettferdighet, ærlighet og respekt for naturen. Dette har ført til oppmerksomhet blant gourmetrestauranter og har blant annet ført til at de tidligere har levert smør til den danske to-stjerners Michelin-restauranten Noma.

Den tilpassede osten vil være tilgjengelig i Business Class på alle Singapore Airlines-flyreiser fra København i november 2019.

SIA och Sønderhaven