Senaste nytt

Champagne og kaviar – luksus i luften

Redaksjonen

Medlem
featurecaviar-800x300-564x211.jpg


Hvorfor er det noen som uten å nøle velger å betale mye ekstra for å fly på First Class? Det er ofte fem til ti ganger så kostbart som en alminnelig økonomiklassebillett. Kanskje er det å få være litt ekstra VIP-opplevelse som er hovedårsaken. Til syvende og sist får man jo ekstra god service, kanskje en egen suite og generelt hyggeligere omgivelser sammen med førsteklasses mat og drikke. Vi tar en titt på noe av det du kan oppleve å få servert oppe i luften – Champagne og kaviar.

Det er fort gjort å tenke at det ikke så mange ulike måter å servere kaviar på, men som du skal få se, så er det stor forskjell på hvordan et slikt måltid serveres og ikke minst hva slags Champagne man tilbyr og hvilken kaviar det handler om.

Russisk kaviar, kaviar eller ekte kaviar (som ikke nødvendig kommer fra Russland) har vært ettertraktet å spise de siste 2000 årene. Det gamle Romerrikets velstående borgere fikk også dette servert – og allerede da var det et tegn på å være velbemidlet. Det å kunne servere kaviar til seg selv og sine gjester var et tegn på makt og overflod. Hva folk den gang kanskje ikke visste er at kaviar er godt for kroppen. Man får i seg mengder av protein og det sunne umettede fettet som vi får fra fisk og skalldyr. I våre dager kan vi dessuten kombinere den utsøkte retten med et glass Champagne. Det er nemlig svært velegnet til å drikke ombord i et fly i forhold til eksempelvis hvitvin. Champagnens smak blir fremhevet av de små perlende boblene. Og kombinasjonen av det salte fra kaviaren og de mineralske duftene av jord fra Champagnen gjør at dette blir en utsøkt kombinasjon.

La oss se nærmere på hvilke flyselskap som serverer hva og hvordan de gjør dette – både med hensyn til kaviaren, tilbehøret og Champagnen som tilbys. Mange synes dessuten at en liten iskald vodka er en del av det hele.

Japan Airlines


Foruten en inneholdsrik meny og god service ombord hos JAL, er det Crown Jewel-kaviar man serverer. Kaviaren kommer i dette tilfellet fra Tyskland, men det er det sydkoreanske firmaet UMAC som står for sluttproduktet og innpakningen.

JAL tilbyr selvsagt en elegant Champagne: Salon 2004 og Henriot Brut Rosé Millésime 2008. Vodkaen er svensk (selv om varemerket eies av Pernod-Ricard) og selvsagt snakker vi om Absolut.

Lufthansa


Lufthansa tilbyr to ulike slags kaviarer på First Class. Den ene heter Calvisius og kommer fra en avantgarde-fiskeopdretter i Po-deltaet i Italia (Venetoregionen) og produksjonen skjer i et område hvor man har tilgang til iskaldt rent vann. Produksjonen er omfattende: 15% av kaviaren som blir spist på et år på kloden kommer herfra. Den andre kaviaren heter Kaluga Queen og kommer fra Kina. Lufthansas førsteklassereisende er så glade i kaviar at man har regnet seg frem til at 15% av hele verdensproduksjonen blir spist nettopp her. Lufthansa er forøvrig det firmaet som kjøper mest kaviar i hele verden.


gqSrOEmzPjZCNHdK-9rKVBZxXsIsAFWSx5OleiBBWhTVHfJhsw-cN5YlfROLD4vC19q3Wx1jrXnSyYU9mMoSKWf4hGfXo9QajPMbhrycRxUIHasN6T_kCHJqYoW_P3EHVqQ4OmzfwzFtJIVT1g4aclOe2PKZzQ=s0-d-e1-ft



Lufthansa serverer blant annet Kaluga Queen

Foto: Kaluga Queen


Lufthansa skifter ofte mellom hvilke Champagnemerker man serverer, men de mest hyppige for øyeblikket er Taittinger, Pommery, Krug og Laurent-Perrier. Vodkaen er oftest Grey Goose eller Beluga.

Singapore Airlines


SA er et flyselskap som ofte gjør litt ekstra ut av hva man serverer i luften (og i sine lounger). Selskapets tjeneste «book the cook» hvor man selv kan velge hva man vil spise i løpet av reisen er svært populær. Husk bare å bestille minst et døgn i forveien.

Også her er det den italienske Calvisius kaviaren som er valgt, og den serveres sammen med blinis, creme fraiche, et kokt egg i skiver og vårløk i små, fine strimler.


Yan8fTesthgG6nFAN8ql0FRLTpPMm7s5Ud2XxEX2n6naq0jkOwBnMrwC8mh-kv7gb3h02bIdK-G1wkWp8Pkxt3N88_cuxV7xqL_-9C4WWZAjjbK65Yn6iDwf-gz2gTciU1kZ1g=s0-d-e1-ft



Calvisius-kaviar er hva du får hos Singapore Airlines

Foto: Calvisius


Singapore Airlines er det eneste flyselskap vi kjenner, som serverer både Dom Perignon 2004 og Krug Grand Cuvee, to av de mest prestisjefylte Champagner man kan få fatt i for tiden. Vodkaen er fra Belvedere.

Emirates


Selv om Emirates nesten kun serverer kaviar på rutene til Dubai, og ikke på avgangene fra Dubai på kvelden, er det her du kanskje får den mest eksklusive kaviaropplevelsen i luften. Det serveres nemlig iransk kaviar fra Stør som lever fritt og ikke fra et oppdrettsanlegg. Det tilbys også fra tid til annen kinesisk Oscietra-kaviar – og den er heller ikke dårlig. Som tilbehør får du blinis, egg, creme fraiche og finkuttet vårløk eller rødløk.


F0U2Fy5-13DWi1DAuEJyjLibkkvnlhyicBldrFnITFEMlVCc9BZ3adj2_h8wvlZNMYoqXIWNT-YfCiknbVJ-lmjnfRdz6vcZycG2UetnIG4yeUmmQ0Awg4w9f7tEd1zqoYpMQ7RzLAtLEtllQOxReHuVxUw=s0-d-e1-ft



Emirates serverer Dom Perignon Vintage 2005

Foto: Emirates


I glasset kan du nyte en elegant Dom Pérignon 2005. Vodkaen er Grey Goose eller den russiske Russian Standard. Dette kan du sågar bestille ombord i flyets bar hvis du passer på å reise men en av selskapets Airbus A380-maskiner.Cathay Pacific

Også her serveres du den italienske Calvisius-kaviaren. Det man har valgt som tilbehør skiller seg dog litt fra resten. Her sereves kaviaren nemlig i kombinasjon med et elegant skåret stykke laks, eller Sashimi som japanerne kaller det.


PMCqS-QeiYWe3UOrDAK9fdTjH86gbcpzicCUow8Xr8HRS8CO1iimFmNNY7HDY_0pc15pbveFc5kK2h9Fhdqfy5Gm5Bgk9d4IFc408LuMy_jgjYL11Y3ceguYdTh-89P5kUkvsFYLyiKHIcjMgX7pc22rHEvaaXIGG8dCdRIdXZ3qEhuw7ca__LY1QVhgoaFQNIXiww=s0-d-e1-ft



Kaviar og laks hos Cathay Pacific

Foto: Cathay Pacific


Champagnen som tilbys er Krug Grand Cuvée Brut, og vodkaen kommer fra Belvedere.

Qatar Airways


Qatar serverer en av de dyreste og mest eksklusive kaviarsorter som kan oppdrives: Oscietra fra Gourmet House. Og måten det sereveres på er også original. Her får du ikke en tradisjonell skje av metall, men en skje i perlemor – og dette har man valgt for perlemor er nøytralt i smaken, mens metall kan forstyrre smaksopplevelsen skal vi tro dem som er bevandret i fagfeltet.


ZwVQOeE-3UrXIc6XfzILQXm8knvvRxhYugxW6FWQc5pPjwVB4wb2Nm8VKhk0zOxgWtOU3HZWGFTbXMlO-MH-UZOcyzAr9AwHAyCJjXd7kxXkuqqpOjaHDRh7VGgyt_f6VGq6aDm6JX7rVmssqAQtFXaekA0=s0-d-e1-ft



Gourmet House Oscietra Kaviar

Foto: Gourmet House


Qatar serverer oftest Krug Grand Cuvée Brut om bord, og hvorfor ikke nyte den i den hyggelige champagnebaren man har installert i andre etasje på selskapets Airbus A380-maskiner? Grey Goose er for øvrig vodkaen som serveres for tiden.

Air France


Det som Air France tilbyr er faktisk ikke ekte kaviar. På forpakningen står at det amerikanske produktet kommer fra en fisk som på engelsk heter paddlefish og på norsk Spadestør. Det er en fisk fra Størfiskfamilien, men ekte kaviar er det ikke.

Til gjengjeld kompenserer man ved å tilby Champagne i verdensklasse: Taittinger Cuvée Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2005 og Veuve Clicquot La Grande Dame 2004.

Asiana Airlines


Også her serveres den velkjente Calvisius-kaviaren fra Italia. Champagnen er Pol Roger Sir Winston Churchill 2000 og Charles Heidsieck Blanc des Millenaires – deilige Champagner begge to. Vodkaen produseres i den sydsvenske byen Åhus – dvs Absolut.

Les mer >>
 
Toppen