For mange er en drink 10.000 meter over bakken noe som henger sammen med hele flyopplevelsen.

Noen sier at det er for å roe nervene, andre synes bare det er hyggelig å ta seg et glass sammen med litt peanøtter eller annet småsnacks mens en passende film ruller på skjermen foran.

Men ikke alle flyselskap har samme innstilling til alkohol i luften, og noen har totalforbud mot det – oftest med bakgrunn i religiøse regler og normer.

Dersom du ønsker deg en iskald øl, en gin & tonic eller et glass vin i løpet av din flytur, har vi laget en liste over flyselskap som ikke serverer alkohol. Men det finnes faktisk smutthull hos flere av dem.

Saudi Arabian Airlines

Saudi-Arabia er jo som kjent et «tørrlagt» land. Det er forbudt å produsere, importere og ikke minst å konsumere alkohol i landet.   Saudi Arabian Airlines er da naturligvis helt alkoholfritt, og du får heller ikke lov til å medbringe alkohol i kabinen.

Saudi Arabian Airlines

Saudi Arabian Airlines

Mange flyselskap serverer ikke alkohol på ruter til eller fra Saudi-Arabia, eller så gjør man det inntil man er over Saudi-Arabisk luftrom.

Kuwait Airways

På samme måte som Saudi-Arabia er Kuwait alkoholfritt område. Du kan ikke bestille noe alkoholholdig ombord eller medbringe noe.

Egypt Air

EgyptAir

EgyptAir

EgyptAir serverer ikke alkohol ombord, men dersom du skal reise med selskapet kan du faktisk ta med deg din egen flaske vin, brennevin eller hva du nå måtte ønske. Kabinpersonalet sørger for passende glass, isbiter og kanskje noe å mikse i din drink om så skulle være.

Pakistan International Airlines

Pakistan er nesten helt tørrlagt. 97 prosent av befolkningen er muslimsk og for dem er det forbudt å selge, importere eller konsumere alkohol. De 3 prosentene i landet som er hinduer eller kristne har dog anledning til å nyte alkohol. I luften er det litt strengere. Det nasjonale flyselskapet Pakistan Airlines serverer ikke en dråpe av noe som er sterkere enn appelsinjuice til noen passasjerer. Denne beslutningen ble tatt for over 40 år siden.

Pakistan International Airlines

Pakistan International Airlines

I nabolandet India er all alkohol bannlyst på innenriksflygninger, men du får gjerne ta med deg alkohol i håndbagasjen. på internasjonale ruter finnes ingen restriksjoner og alle store indiske flyselskap som Air India og Jet Airways serverer alkoholholdige drikker ombord.

Royal Brunei Airlines

Royal Brunei Airlines

Royal Brunei Airlines

Royal Brunei Airlines serverer ikke alkohol på noen av sine ruter, men akkurat som hos Egypt Air har du full anledning til å medbringe det du selv ønsker å drikke. Og kabinpersonalet besørger glass og is dersom du ønsker det.

Men merk deg at det er strengt forbudt å medbringe alkohol inn i landet.

Iran Air

Hos Iran Air er alkohol totalforbudt og du får heller ikke ta med til eget brukt ombord.

Jazeera Airways

Jazeera Airways

Jazeera Airways

Jazeera Airways er et  lavprisselskap med hub på Kuwait International Airport. Selskapet ble etablert i 2004 og er nå landets nest største flyselskap. Reglene er akkurat som hos Kuwait Airways – ikke en dråpe alkohol serveres eller er tillatt ombord.

Afriqiyah Airlines

Afriqiyah Airlines Libyas nasjonale flyselskap. Også her er det null toleranse for alkohol.

Det er verdt å notere seg at en del flyselskap har restriksjoner på innenriksrueter og kortere flygninger. Malaysia Airlines har denne policyen: fra januar 2016 innførte man alkoholrestriksjoner på innenriksruter og på reiser som er kortere enn 3 timers flytid – også utenfor landet. Men på langrutene er det fritt frem.

Vi minner gjerne om at alkohol og flyreiser egentlig ikke passer så bra sammen. Alkohol dehydrerer kroppen og kombinasjonen av jetlag og litt for mange gin & tonic er ikke veldig behagelig. Så dersom du ønsker å drikke under reisen – pass på å samtidig drikke rikelig med vann. Skål!