Å besøke restauranter i verdens toppsjikt er en opplevelse. Der vi har blitt skuffet av både én- og en to stjerners Michelin restauranter, leverer nesten alltid de aller beste. Denne gangen vender vi tilbake til Enoteca Pinchiorri. Sist gang vi besøkte denne bastionen i Firenze, var vi begeistret over en 16-retters smaks meny der alle retter innfridde. Med ny meny, var vi nysgjerrig på om de fortsatt leverte. Vi vet fra tidligere besøk at Enoteca Pichiorri tar vin på alvor. Men etter en omvisning i vinkjelleren deres, ble det klart for oss at restauranten huser alle vinkjelleres mor. Dermed vier vi denne litt ekstra oppmerksomhet.

Historie
Eventyret Enoteca Pinchiorri startet på 70- tallet. Franske Annie Feolde, den gang ung og oppdagelses lysten, reiste til Firenze for å besøke familie og utforske renessansens vugge. Her møtte hun Giorgio Pinchiorri og dermed var italiensk gourmets skjebne forseglet. Giorgio Pinchiorri var allerede den gang en pasjonert vin samler. Han hadde en utrolig evne til å få tak i de beste årgangene fra de viktige gårdene.
Etter hvert startet de en vinbar sammen; Enoteca Nationale, der Annie laget småretter og delikatesser for å akkompagnere vinglassene fra Giorgios kjeller. En av nyvinningene til vinbaren var å servere gode kvalitets vin på glass. Utenkelig på den tiden, men det slo an. Tilbakemeldingen fra kundene var; maten er god, men vinen er himmelsk!
Dette utløste et positivt konkurranse instinkt hos Annie, som bestemte seg for å heve nivået på måltidene for å matche Giorgios vinkjeller, som allerede da begynte å få legendestatus. Hun gikk målrettet igang og begynte i lære i 3 nøye utvalgte restauranter i Frankrike og Italia. Annies driftige pågangsmot bar frukter; snart bar det tilbake til Firenze med nyervervede kunnskaper. På 80-tallet mottok restauranten, som nå hadde fått sitt nåværende navn, sin første Michelin stjerne.

Beliggenhet
Restauranten ligger i første etasje i palazzo Jacometti-Cioffi, et stort og staselig 1800 talls palazzo rett ved den fantastiske Santa Croce kirken.

Servering
Antonella, datteren til Giorgio og Annie, tar oss vel imot og gir oss et godt hjørnebord i en av restaurantens fem hoved stuer. Vi får et glass champagne mens vi studerer menyen. En pianist spiller i bakgrunnen. Annie kommer selv bort til bordet vårt og spør om hun kan hjelpe oss med valgene. Vi har en hyggelig samtale, der hun forteller litt om stedets historie og vi ser også at hun senere bruker mye tid til å gå rundt og småprate med gjestene. Tilbake til menyen. Her var det ingen 16 retters meny «Degustazione» i sikte som ved forrige besøk, men vi verdsetter Annies forklaring om at de liker å variere og overraske. Vi går for en 8-retters meny «Contemporary», dedikert til «det italienske kjøkkenets ingredienser, teknikk og smak».

enoteca_annie_giorgio
Vi får også besøk av sommelier Alessandro Tomberi, som geleider oss gjennom vin valgene for kvelden. Det er godt, for hvilket utvalg det er. Her kan man velge fra «bibelen», dvs et av de største vinkartene på noen restaurant i verden, eller den svært innholdsrike wine-pairing menyen. Med en varierende 8-retter, trekkes vi mot sistnevnte og akkurat her kommer en av denne restaurantens store fortrinn frem. Når vi har besøkt topp-restauranter, som for eksempel Osteria Francescana, synes vi ofte at wine-pairing´en har falt litt imellom.

Man spiser mat i absolutt toppklassen og samtidig serveres viner som har en kostpris på kanskje 15-20 euro. Det blir et kompromiss. Ikke på Enoteka Pinchiorri, der vi har valget mellom hele 5 forskjellige wine-pairing menyer. Prisene varierer fra dyrt til avsindig dyrt, der den mest eksklusive koster 10.000 euro per person! Vi tar litt sats og velger en meny midt på treet, som inneholder høydepunkter fra Bordeaux og Toscana. Franske vinene synes overrepresentert.

enoteca_winelist

Alessandro forteller oss at han har jobbet som sommelier i flere tiår og på flere restauranter. Men han kommer alltid tilbake til Pinchiorri. Ingenting er som å jobbe et sted med en vinkjeller som dette, sier han entusiastisk. Og spør om vi vil besøke den etter måltidet. Etter noen delikate Amuse-bouches, fikk vi rett nummer én, steamet torsk med mimosa poteter, sjalott og persille saus.

enoteca_meal2

Deretter nok en fiskerett, John Dory og blekksprut med spire av spinat, Bearnaise saus og sitron-kamille gelé. Rett nummer tre er Tagliatelle blandet med urter, scampi, grønne bønner og pancetta. Så følger nok en pastarett, en Agnolotti fylt med hvit polenta og «Chiocciole vignaiole» (lokale små snegler)
Under måltidet ser vi stadig Giorgio som staselig kledd beveger seg rundt omkring og forsikrer seg om at alt er bra rundt om i restauranten.
Rett nummer fem var en Croquette av kanin med oliven og salat. Mora Romagnolas, rett nummer seks er spegris tilberedt med persille, grønn saus og lemos. Gorgonzola semifreddo, det vil si halvfryst med bønner. Helt til slutt, før petits fours, fikk vi Lemon delight, en dessert basert på limoncello, mandelmelk og urter.
Uten å gå helt inn på detalj på hverken rettene eler vinene, kommer vi frem til konklusjonen; dette er bra med hensyn til både smak og konsistens. Til tross for relativt tradisjonsrike retter, er kvelden ispedd overraskelser. Vinene akkompagnerer fortreffelig maten og det serveres raust med virkelig god drikke. Nesten for raust og vi drikker nok mer enn det som sømmer seg.

Vinkjelleren
Etter middag får vi en spennende omvisning i vinkjelleren. Etter å ha passert sikkerhetssystemer og jern gitter, kommer vi inn i det aller helligste. Med en antatt verdi på langt over 100 millioner euro, forstår man hvorfor sikkerheten tas på alvor i kjelleren i Palazzo Jacometti Cioffi. Den kan vanskelig beskrives med ord. Her er det mange flasker som konkurrerer om oppmerksomheten. Hva med en Sassicaia fra 1872? En Metusaleh Romanée Conti (6 ltr) er tilgjengelig for 300.000 Euro. Noen flasker er bortimot uvurderlige, og en gjest som ønsket å kjøpe den første Romanée-Conti flasken for 2 millioner Euro av Giorgio, fikk et høflig nei. Dette er klenodier fra verdens vinhistorie. Alle de viktige vinhusene i Italia og Frankrike er representert og med årganger selv den mest ihuga vinsamler bare kan drømme om.

Enoteca-winecellar

Selv om det allerede på 70-tallet gikk gjetord om den, har den hele tiden vokst og er i dag en av verdens mest imponerende. At den har over 140.000 flasker med over 5.000 forskjellige viner er en ting. At samtlige er nøye vurdert og innkjøpt etter strenge kvalitetskriterier er en annen. Det som imponerer oss aller mest er likevel at vinkjelleren huser det som sannsynligvis er den største samlingen historiske førsteutgaver og toppviner blant verdens aller beste vinhus. Spør om omvisning om du besøker restauranten.

Konklusjon
Sjefskokken Riccardo Monco har jobbet på Enoteca Pinchiorri i 24 år. Annie er fortsatt den som setter sammen menyen. Hver morgen klokken ni møtes Riccardo og Annie for å gå gjennom dagens gjøremål, se på tilgangen på råvarer og diskutere nye smaks kombinasjoner ut i fra råvarene. Alt tas i betraktning: råvarer, område, lukt, smak. Aktiv innlevelse, åndelig, sanselig og intellektuelt er viktig når nye retter skal settes sammen. Slik har de jobbet sammen i årevis, begge like engasjert i prosessen. Med Giorgio som øverste ansvarlig for vinutvalget, utgjør de, sammen med genuint sjarmerende ansatte forøvrig, et spesielt team.
Det serveres fantastisk god mat her. Det er likevel først og fremst vinutvalget og vinmenyene som gjør at restauranten skiller seg betydelig fra andre tre stjerners Michelin restauranter. Er man over gjennomsnittlig interessert i både mat og vin, er du i himmelen her.
Når Annie, sammen med ekteparets 2 hunder kommer og hilser oss adjø i lobbyen på vei ut, er det en del av opplevelsen. Enoteca Pinchiorri gir følelsen av familiedrevet gourmet restaurant på aller høyeste nivå. Vi gleder oss allerede til neste besøk til Firenzes gastronomiske storstue.

Dessverre mistet vi de fleste av våre bilder grunnet et defekt minnekort, men vi bringer her utvalg bilder av andre retter som kan nytes i restauranten.

enoteca_meal5 enoteca_meal4 enoteca_meal3 enoteca-meal1