Skytrax kåret nylig flyplassen i Istanbul til en fem stjerners flyplass – og vi har sett nærmere på noen av årsakene til denne hyggelige utmerkelsen.

Istanbul Airport er en av i alt åtte store flyplasser som har fått toppscore i Skytrax sin årlige kåring av blant annet flyplasser. Denne prestisjefylte utmerkelsen er i selskap med blant annet Singapore Changi og München flyplass.

Skytrax har vurdert alt fra innsjekk, sikkerhetskontroll, shoppingmuligheter, lounger, servicetilbud som restauranter for å nevne en håndball av flere hundre punkter som er gjennomgått.

Istanbul-Airport-3

Til tross for at flyplassen er enorm størrelsesmessig gis den toppscore for hvor enkelt det er å finne frem, og at det oversiktlig, og ikke minst, enkelt å ta seg rundt. Og ventetiden er relativt sett kort, enten det dreier seg om innsjekk, sikkerhet eller ombordstigning. Alt dette er verdt å tenke på dersom du planlegger en reise som innebærer transit i Istanbul.

Flyplassen får også høyt score for mange tilgjengelige ansatte som også kan flere språk. Og den generelle gjestfriheten skal være av typisk god tyrkisk standard.

IST_News_2

Sliter man med ulike funksjonsnedsettende utfordringer slik som dårlig syn er det verdt å merke seg at det er lagt vekt på å ha minst mulige barrierer som kan skape trøbbel, og det finnes en rekke stemmestyrte assistansesystemer. For familier kan det være verdt å merke seg de egne parkeringsplassene som befinner seg nært terminalinngangen. Og videre dedikerte sluser for barnefamilier i sikkerhetskontrollen. Godt med stellerom trekker også opp, i følge Skytrax.

Flyplassen byr på et bredt spekter av fasiliteter som «hvilesoner», steder å sette seg ned for å få unna litt arbeid, nok av stikkontakter for lading av telefoner og annen elektronikk. Videre er det lekeområder for barn, dusjfasiliteter, gratis Wi-Fi, og visstnok skal det alltid være et toalett maks 60 meter unna passaqjerområdene.

For passasjerer som har tid, er det alt man kan ønske seg på flyplassen.Her finnes spa, frisører, et bredt utvalg av shopping for alle budsjetter og gratis aktiviteter! Et av disse er det 1.000 m2 store IGA-museet og historiske, kunst- og kulturutstillinger spredt over terminalen, og live konsertforestillinger i gateområdene.

Istanbul-Airport-4

Flyplassen har over over 150 mat- og drikkeutsalg. Og her kan lokale spesialiteter nytes – eller mer tradisjonelle internasjonale retter.

Skytrax la også merke til flyplassens planer for 2021 hvor det skal komme et treningsstudio, et såkalt e-sportsanlegg og uteserveringstilbud.

I tillegg til å være en 5-stjerners flyplass, har Istanbul Airport også fått en 5-stjerners COVID-19-klassifisering, noe som gjør den til en av bare to flyplasser i verden som mottar begge klassifiseringene.