Vi i BusinessClass har satt sammen vår egen liste over 10 hoteller hvor verdenskjente forfattere har bodd i forbindelse med skriveprosessen av en av sine bøker.

Fra Hemingway til Hardy, Bronte til Browning, mange forfattere har blitt synonymt med det hotellet de gjerne bodde på og skrev et av sine mesterverk fra. Vi har satt opp vår egen liste over 10 favoritthotell hvor noen av historiens beste ordsmeder har bodd.

  1. 1. The Gritti Palace, a Luxury Collection Hotel, Venezia

Beskrevet av Ernest Hemingway som “det beste hotellet i en by med flotte hoteller», det historiske og tidløse Gritti Palacevar også en av favorittene til  Orson Welles, Graham Greene og W Somerset Maugham – som, akkurat slik Hemingway, har fått en suite oppkalt etter seg. Gritti’s perfekte plassering ved Grand Canal fikk Maugham til å si følgende “det er få ting her i livet som er mer tilfredsstillende enn å sitte på terassen på Gritti når solen er i ferd med å gå ned».

The Gritty Palace and its perfect location on the Grand Canal

The Gritty Palace har en nydelig beliggenhet ved Grand Canal

Venezias mest anerkjente hotell gjennomgikk en enorm renovering i 2013 som kostet betydelige summer. Den originale sjarmen ble selvsagt ivaretatt på beste måte og hotellets mystikk er like til stede nå som for mange år siden. Gritti har 61 gjesterom og 21 suiter, inkludert den flotte  Redentore Terrazza suiten, med flott 360 graders takterrasse og svømmebasseng. Dette er nok et av verdens aller flotteste hoteller, mener BusinessClass.

  1. 2. Hotel Monteleone, New Orleans

Beliggende i det franske kvarter i New Orleans, Louisiana, ble Hotel Monteleone anerkjent som et offisielt litterært landemerke av «Friends of the Library Association» i 1999. Gjennom årene har hotellet attrahert storheter som Tennessee Williams, Ernest Hemingway og William Faulkner, mens hotellet og dens velkjente roterende «Carousel Piano Bar & Lounge» har blitt med i hele 173 skrevne bøker og noveller. Truman Capote hevdet til og med ved en anledning at han var født på nevnte hotell. Dette var løgn. Han ble dog født på et sykehus i samem nabolag og moren hans bodde på hotellet under sitt svangerskap. Anne Rice, Stephen Ambrose, og John Grisham har også bodd her.

Hotel Monteleone's heated rooftop swimming pool

Hotel Monteleone’s oppvarmede svømmebasseng på taket.

Hotellet byr på 600 rom og 50 suiter, inkludert 6 signatur «Author Suites”, dedisert til store sørstatsforfattere som frekventerte hotellet og bodde her.

  1. 3. Pera Palace Hotel Jumeirah, Istanbul

Bygget på slutten av 1800-tallet, er Pera Palace et av Istanbuls mest ikoniske hoteller og har vært vertskap for en rekke litterære tungvektere slik som Ernest Hemingway og Agatha Christie – sistnevnte ble nylig feiret på hotellet gjennom en hel uke med krim. Den såkalte «Black Week» ble arrangert for å markere forfatterens 125ende fødselsdag.

Pera Palace has played host to literary heavyweights Ernest Hemingway and Agatha Christie

Pera Palace har vært vertskap for litterære tungvektere som Hemingway og Christie

En artig detalj er at Agatha Christie skrev «Mordet på orientekspressen» i rom 411 på hotellet. Rommet har selvsagt blitt døpt etter henne akkurat slik som hotellets spisested – Agatha restaurant.

  1. 4. Ritz Paris

Ernest Hemingway skrev en gang, «når jeg drømmer om livet etter døden, i himmelen, finner alltid handlingen sted på Paris Ritz.” Dette mytiske hotellet i Paris gjenåpnet i sommer etter en omfattende 4 år lang renovering som også inkluderte Hemingway’s favoritt bar – en bar ha frekventerte så hyppig at den i 1994 ble døpt etter navnet hans.

The mythical Ritz Paris hosted Hemingway, Proust and Fitzgerald

Mytiske Ritz Paris har huset Hemingway, Proust og Fitzgerald

Det grandiose hotellet har 142 rom, inkludert 71 suiter, 15 av disse har navn etter kjente gjester, inkludert Hemingway, Marcel Proust, the Duke of Windsor, F. Scott Fitzgerald, og Coco Chanel.

  1. 5. The Plaza Hotel, New York City

The Plaza har lenge blitt ansett som et litterært landemerke. Hemingway foreslo ved en anledning til sin venn F. Scott Fitzgerald at han ville donere sin lever til Princeton universitetet og sitt hjerte til The Plaza. Hotellet har nå en suite oppkalt etter Fitzgerald. HI282470041

  1. 6. Dukes Hotel, London

James Bond-forfatteren Ian Flemming var svært begeistret for baren på Dukes Hotel – som etter sigende skal være der begrepet «shaken, not stirred» ble født. Passende nok, spesialiserer baren seg nettopp å servere ulike martinivarianter – og de hevde selv at de skal være de beste det er mulig å få tak i. Baren tilbyr også eget martini-kurs slik at du kan servere agent 007 korrekt hvis han skulle dukke opp.

The Dukes Hotel was where Ian Flemming came up with the famous "shaken, not stirred" line

The Dukes Hotel er stedet hvor Ian Flemming fant opp begrepet «shaken, not stirred»

Det prestisjefulle hotellet med 90 rom har også en egen cognac og sigar hage, et «Drawing Room» hvor tradisjonell afternoon tea serveres, og selvsagt en Champagne Lounge hvor du kan nyte edle dråper i engelsk luksus.

  1. 7. The Westin Palace, Madrid

En av Hemingway’s favoritthoteller i Madrid (mest for hotellets bar hevdes det), er The Westin Palace som også dukker opp på slutten av hans novelle fra 1926 –  «The Sun Also Rises». Palace Hotel er beliggende rett rundt hjørnet fra Prado museum, som karakter «Don Ernesto» var en hyppig gjest på.

The Hotel Westin Palace was one of Hemingway’s favourite haunts in Madrid

The Hotel Westin Palace var et av Hemingway’s favorittsteder i Madrid

Hotellet har hele 467 rommelige rom og suiter, baderom i marmor, en restaurant og bar. Westin Palace i Madrid ligger ideelt til for sightseeing på Museo del Prado, Plaza de Cibeles og Puerta del Sol som alle er i spaseravstand.

  1. 8. Tasburgh House, Bath

Bygget i 1890, Tasburgh Househar mange litterære forbindelser – Dickens, Wells, Austen, Hardy, Shelley, Brontë, og Browning, for å nevne noen få. Boutique hotellet byr på tradisjonell engelsk «country house» rom – og disse bærer navnet til de berømte forfatterene. Hotellet har også en egen årlig Jane Austen festival, i September.

Terrace at traditional English Tasburgh House, Bath

Terassen på tradisjonsrike Tasburgh House, Bath

Hotellet har store flotte hageområder, golfbane og et flott spa og velvære senter.

  1. 9. L ‘Hotel, Paris

Med sine kun 20 rom er L’Hotel Paris inyyens minste 5-stjerners hotell. Oscar Wilde bodde og døde på dette vesle franske hotellet. Og selvsagt har det en egen Oscar Wilde suite, som inneholder terasse og skrivepult, for sikkerhets skyld. Man vet aldri når man får inspirasjonen over seg.

Oscar Wilde lived and died at L'Hotel Paris

Oscar Wilde bodde og døde på L’Hotel Paris

In 1967, ble hotellet pusset opp av designer Jacques Garcia og huser i dag den anerkjente Michelin restauranten «Le Restaurant» og den stilige «Le Bar». L’Hotel har også sin egen Hammanog svømmebassen under bakken.

10. Hotel du Cap Eden-Roc, France

Stedet ble opprinnelig bygget som et privat sted. I 1870 ble Hotel du Cap Eden-Roc åpnet og har lenge vært ett av verdens mest kostbare hoteller å bo på. Gjennom årene har en rekke kjente gjester bodd på hotellet. Inkludert kongelige og Hollywoodsterner. Hotellet var også til inspirasjon for F. Scott Fitzgerald’s Hotel des Etrangers i novellen «Tender is the Night.»

Heated infinity pool carved into the rock at Hotel du Cap Eden-Roc, France

Oppvarmet infinity svømmebasseng som er skåret inn i klippene på Hotel du Cap Eden-Roc, Frankrike

Fitzgerald og hans kone Zelda var noen av hotellets mest trofaste gjester sammen med andre sosietetsfolk som Picasso og Kennedy familien. Det finnes også en plakett i hagen hvor den franske forfatteren Anatole France, er sitert: «What will be, is what was».

Så der har du det. Vi i BusinessClass håper listen har inspirert til å følge i fotsporene til en rekke berømte skribenter. Vi du føler vi har oversett andre hoteller i denen kategorien – vær snill å kommenter nedenfor. Vi er alltid på søken etter de mest fascinerende og flotteste hotellene over hele verden.