Radisson Royal Hotel Moscow

Radisson Royal Hotel Moskva – Radissons kanskje mest spektakulære hotell

Generell informasjon og beliggenhet

Radisson Royal Hotell er et landemerke i Moskva. Det 198 meter høye hotellet åpnet allerede i 1957 og er det andre av de såkalte «Stalin skyskraperne» i Moskva – alle med tidstypisk arkitektur med store, høye med grandiose fasader som man foretrakk i denne epoken av det daværende Sovjetunionen. Hotellet het egentlig Hotell Ukraina og var ett av hotellene som ofte ble benyttet for å huse utenlandske gjester. I kjelleren holdt KGB til og i følge rykter fantes det en og annen mikrofon utplassert i de 34 etasjene.

I 2007 ble hotellet stengt for renovering og to år senere skrev Rezidor gruppen kontrakt om å få drive hotellet. Etter tre års renovering gjenåpnet hotellet for nye gjester – altså i 2010. Borte var KGB-mikrofonene og i stedet hadde hotellet gjennomgått en total renovering til en prislapp tilsvarende nærmere 2 milliarder kroner. Mye av den opprinnelige arkitekturen hadde blitt restaurert tilbake i originalstand, mens hotellets indre hadde fått moderne fasiliteter.

Radisson-Royal-Hotel-Moscow-02

Radisson Royal Hotel Moscow i Moskva med det høye tårnet: Det gamle navnet, Hotel Ukraina, står fortsatt å lese rett over inngangen.

Hotellet tilbyr det som sannsynligvis er en av de mest spektakulære opplevelsene som er mulig å få i Radisson-kjeden. En imponerende mengde av fasiliteter som går utenpå det meste. Det er ikke mye som savne i de 34 etasjene. Ni restauranter og barer, et omfattende SPA med badstue og 50-meters svømmebasseng, en shoppingarkade med egen Rolls Royce bilforhandler. En opplyst modell av Kreml er også i øyen fallende i lobbyen.

Mye gir et massivt inntrykk og er faktisk veldig bra. Hotellet har en gjennomgående luksuriøs innredning. Og arkitektene har lykkes med å holde det på et nivå som ikke vipper over til å bli smakløst.

Geografisk er hotellet beliggende i den vestre delen av det sentrale moskva, et stenkast fra Moskva-elven og ca. 10 minutters spasertur fra Kievskayastasjonen der det finnes togforbindelse til innenriksflyplassen Vnukovo og undergrunnsbane til et stort shoppingsenter.

Rommet

Jeg hadde forbooket et standardrom på hotellet men fikk ved innsjekk vite at jeg hadde blitt oppgradert og i stedet kunne sjekke inn i12 etasje ved Executiveresepsjonen. En vakker resepsjon med tre store skrivebord med behagelige gammeldags stoler hvor man kunne sette seg ned mens innsjekkingen ble gjort.
Jeg ble informert om at jeg også hadde tilgang til Executiveloungen i samme etasje – døgnet rundt.

Mitt Executiverom lå i 11 etasje og var et pent rom med gamle stilfulle møbler i kombinasjon med moderne fasiliteter som stor flat TV og en Nespressomaskin. På bordet i rommet ved vinduet var det et fat med frukt, nøtter samt et velkomstkort. Rommet var normalt av størrelse men rommelig og hadde utsikt hotellets bakgård som inneholdt en liten park.

Det var mange smådetaljer som imponerte, eksempelvis de fargede «duskene» som var til å henge utenfor døren isteden for mer typiske pappkort. En detalj jeg gjerne kunne tatt med hjem i bagasjen som souvernir. Badet bestod av tradisjonelt badekar og toalett men var godt utstyrt med mange håndklær og mye toalettsaker.

Radisson-Royal-Hotel-Moscow-09
Radisson Royal Hotel Moscow i Moskva; dusker til å henge utenfor døren hvis man f.eks. ikke ønsker å bli forstyrret.

Radisson Royal har totalt 505 rom samt 38 leiligheter. Sistnevnte befinner seg i de øverste etasjene og er ment for gjester som skal bo på hotellet i lengre perioder. Tidligere bestod hotellet av nærmere 900 rom. Dette tallet er redusert grunnet leilighetene og større fellesområder.

Mat og drikke

Hotellet har ni ulike restauranter og barer, inklusiv en iransk, en russisk og en italiensk restaurant. En døgnåpen lobbybar samt en romantisk restaurant (som bare kalles «Romantic Restaurant») og har en vakker utsikt over Moskvaelven.

For kveldsunderholdning er det til tårnet man skal dra og etasjene 30-34. I de to øverste etasjene ligger Mercedes-baren (som drives i samarbeid med bilfabrikanten. Her finnes en omfattende coctailliste, en fantastisk utsikt over Moskva samt en DJ som står for underholdningen i helgene. Søker man en mer avslappet stemning finnes både en irsk pub og en karaokebar i de lavere etasjene samt ytterligere en restaurant i 30 etasje om man igjen skulle føle sulten trenge seg på. Mercedes-baren lokker ikke bare til seg hotellgjester, men også byens innbyggere som gjerne booker bord i god tid i forveien eller sågar en hel avdeling med sine venner.

Radisson Royal Hotel, Moskva

Radisson Royal Hotel, Moskva

Foto: Jacob Molin

Andre fasiliteter

Utover restauranter fantes «Royal Wellnes Club», en omfattende helseklubb med spabehandlinger, jacuzzi, tyrkisk dampbad, en velutrustet gymavdeling samt det allerede nevnte 50-meter langesvømmebassenget. Ved siden av bassenget fantes hvilestoler og selvsagt en helsebar med servering av også sunne drikker. Besøket i SPA´et gjorde som så mye annet på hotellet, et positivt inntrykk og tilhører et av de beste jeg har besøkt.

Radisson-Royal-Hotel-Moscow-04

Et must er også å se på den imponerende modellen av Kreml i miniatyr som lyses opp av ulike lyseffekter og med høretelefonene som finnes der kan man få en beskrivelse av kunstverket.

Radisson-Royal-Hotel-Moscow-13

Service og stausfordeler

Servicen var gjennomgående bra med en hjelpsom concierge og vennlig personale på Executive-etasjen. Jeg ble tatt vennlig i mot og de ansatte var svært trivelige og de hilste alltid når de møtte en gjest i korridorene. Det eneste unntaket var ved hotellets hovedinngang samt i den store lobbyen hvor personalet virket mest uinteressert og man måtte be om å få hjelp.

Alle ansatte jeg var i kontakt med pratet for øvrig bra engelsk, men jeg oppdaget at det var lurt å nedjustere talehastigheten slik at jeg var helt sikker på om de fikk med seg alt. Grunnet tøffe regler som gjelder for å få utstedt visum, er fortsatt vestlige turister et litt uvanlig syn i Moskva hvilket selvsagt påvirker personalets evne til å konversere på engelsk.

Som en konsekvens av min oppgradering til Executive-etasjen hadde jeg også tilgang til en lounge som befant seg i bakkant av resepsjonen. Loungen var veldig flott i mørkt treverk med detaljer i gull og mye speil. I loungen jobbet det som kan beskrives som en hovmester. Ikledd en sølvfarget uniform samt en rekke servitriser som var kledd i uniformer som nok ikke har vært i bruk i Norge på flere tiår. Bare uniformene i kombinasjon med innredningen gjorde dette til en av de mest merkelige loungene jeg har besøkt. Det var gratis å bestille drikke døgnet rundt. Dog måtte man betale for maten som var tilgjengelig fra en meny. Jeg testet deres club sandwich som smakte helt OK.

Radisson-Royal-Hotel-Moscow-10

På morgenen ble frokosten servert i en mindre selvbetjent buffet med brød, youghurt og diverse annet. Morgensamtalen ble innledet med hva jeg ønsket til frokost. Mitt svar ble et motspørsmål om hva jeg kunne velge blant. Svaret var; hva ønsker du? Til slutt tilpasset de hele det varme måltidet etter mine ønsker. Det inkluderte tilberedningen og hvordan jeg ønsket maten servert og hva som skulle ligge på de ulike tallerkenene.

Prisindikasjon

2500 NOK

Vurdering

Det er ikke mange ganger jeg har booket et såpass kostbart hotellrom og følt at det faktisk var verdt pengene, men Radisson Royal var et hederlig unntak. Dette var et av de mest luksuriøse og imponerende hotellene jeg har bodd på og det hele var en opplevelse i seg selv. Hotellet er såpass stort at det nærmest kan beskrives som en liten by i byen. Det kreves nok et litt «smågalt» land som Russland for å ha et slikt hotell som fungerer. Ingen i den vestlige verden ville i dag kommet på ideen om å konstruere en bygning som dette, og i hvert fall ikke totalrenovere det 50 år senere for 2 milliarder kroner. Som besøkende og gjest er det bare å suge i seg den unike atmosfæren. For den kan ikke oppleves mange andre steder.

18
Most popular / latest

 1. Johan Hbg

  Har bokat detta hotell 4-6 september för fotbollsresa i Moskva. Hade inte läst Jakobs rader innan bokning, men är en mer spänd på detta hotell nu. Jakob, hur var Mercedesbaren på kvällen, blev det som en nattklubb eller mer som en lounge? Jo jag vet att det bara finns ett sätt att ta reda på det själv :).

 2. mry

  Det går först att boka 2-4-1 i februari 2015 som det ser ut nu, man kanske skulle boka massa helger då framåt och sen avboka alla utom de då man vill åka dit. Det är ju ändå gratis att boka av och lång tid på sig att bestämma sig då.

 3. rob74

  Kul att läsa om detta hotell!
  Om jag gör någon resa till Moskva i framtiden så måste det ju bara bli någon natt här.

 4. Jacob
  jumbooze

  +1 för niksal's fråga,
  vilken Club Carlson status har du?

  Jag har ingen Club Carlson status och bodde helt incognito, så den exakta anledningen till uppgraderingen vet jag inte.

 5. jumbooze

  +1 för niksal's fråga,
  vilken Club Carlson status har du?

BusinessClass Logo

Hello and welcome to BusinessClass!

Abonner på vårt nyhetsbrev for å motta oppdateringer om hva som skjer på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Welcome to the mailinglist!

Don't forget to check your email and confirm your subscription.

BusinessClass Logo

Join the BusinessClass Community!

Like us on Facebook to get the latest BusinessClass news in your feed.

Become a member and participate in our discussions, ask question and share your knowledge and experiences.

Bli medlem nå!
×