I går lanserte SAS sin nye WiFi-løsning for Europaflygninger. BusinessClass var tilstede på en eksklusiv testflygning mellom København og Stockholm for å teste det nye høyhastighetsnettet ombord.

SAS Wi-Fi er basert på et satellittkommunikasjonssystem levert av Viasat Inc., et globalt selskap fra California i USA, som leverer Internett til private, det offentlige, militæret og flyselskaper.

– Viasats satellittbaserte Internett-tjeneste ombord i fly avleder signaler og energi fra verdens kraftigste satellitter. Det betyr at tjenesten er 10 ganger raskere enn den tradisjonelle Wi-Fi-tjenesten ombord i fly, sier Don Buchman, General Manager & Vice President, Viasat Inc. Commercial Aviation.

Det er Viasat-satellitten ‘Ka-Sat’ som står bak SAS WiFi. Ka-Sat sirkler Jorden med en hastighet på cirka 28 000 kilometer/timen, og den har 82 signalpunkter fordelt over Europa. Hver gang passasjerer besøker et nettsted i luften, sendes et signal til og fra et punkt på bakken.

Betalingsmodell

Reisende med medlemskap i SAS Plus, EuroBonus Diamond og Gold har gratis Wi-Fi hele veien. Passasjerer med Go-medlemskap betaler 4,90 EUR (eller tilsvarende i andre valutaer). Silver-medlemmer vil bli tilbudt gratis Wi-Fi i løpet av en kampanjeperiode fra mai til 19. august.

SAS App er selvsagt tilgjengelig gratis i luften. På ombordportalen vår har passasjerene fri tilgang til SAS´nettsteder og scandinaviantraveler.com.

Enheter

SAS WiFi er optimalisert for bruk på alle større operativsystemer (f.eks. Windows, macOS, iOS og Android) og for bruk med alle de viktigste nettleserne (f.eks. Chrome, Firefox, Microsoft Edge og Safari). Bruk av andre systemer eller nettlesere gir kanskje ikke den samme fullstendige Wi-Fi-opplevelsen.

I følge Viasat  skal ruteren ombord uten problem kunne håndtere like mange enheter som det er passasjerer ombord. Og gjennomsnittshastigheten pr. enhet er ca 12Mbps for nedlasting.

SAS har i skrivende stund installert den nye Wifi teknikken på 28 av sine fly. I september 2018 skal ytterligere 15 fly ha fått det installert.

Skjermbilde 2018-05-16 kl. 17.13.50

 

Skjermbilde 2018-05-16 kl. 17.13.37

Før boarding av testflighten.

Skjermbilde 2018-05-16 kl. 17.13.27

Antenne enhet på utsiden av flyet.

HVA SYNES VI?

BusinessClass har testet internet ombord både på testflighten og på en vanlig kommersiell flight og det var ingen problem å streama video på blant annet YouTube, SVT Play og Amazon Prime i HD 720p format.

Vi opplevde at hastighetsnivået var tilfredsstillende når det gjelder nedlasting og streaming, og generelt ved vanlig surfing.

Derimot gikk det langsomt å laste opp filer, og skal man eksempelvis sende en større Power Point presentasjon, kan dette ta lang tid.

BusinessClass har også gjennomført hastighetstester ombord og resultatet var varierende. Det var dog kjappere enn SAS Wifi på long haul flygninger.

Her er noen skjermdumper av hastighetstest som BusinessClass har utført under flygning.

Skjermbilde 2018-05-16 kl. 17.13.14

Målepunkt Sverige: nedlasting 2,66 Mbps, opplasting 0,23 Mbps

Skjermbilde 2018-05-16 kl. 17.12.58

Målepunkt USA: nedlasting 16 Mbps, opplasting 0,32 Mbps