Når du flyr ofte, er det gjerne detaljene som utgjør forskjellen.

Bedre benplass, personlig service, og kanskje mest viktig, maten og drikkevarene som serveres ombord.

Når du reiser i businessclass eller firstclass er det gode muligheter for å bli traktert med eksklusive drikkevarer -og særlig Champagne som for mange er ett av høydepunktene på flyturen.

De beste boblene er ikke nødvendig de beste boblene i 30.000 fot siden våre smaksløker og luktesans endres grunnet lufttrykket ombord. Særlig er det evnen til å smake salt og søtt som svekkes i høyden. Mens sterke, bitre og søte smaker nesten ikke påvirkes i høyden. Derfor er en Champagne eller musserende vin med dominante smaker og markerte kryddertoner antageligvis å foretrekke i de høyere luftlag.

Vi i BusinessClass har ett nærmere på hva seks av verdens beste flyselskap serverer ombord.

British Airways

BA ble nylig utnevnt til for kort tid siden utnevnt til å ha den beste servicen på first class i Europa. Prisen vant de på World Travel Awards 2016. Når man flyr med selskapet (vi sitter helst i en av deres 787-9 Dreamliner) og flyr premium serveres man den ofte undervurderte Laurent-Perrier Grand Siècle.

Laurent-Perrier Grand Siècle - in a replica of a 17th Century bottle

Laurent-Perrier Grand Siècle – i en kopi av en flaske fra 1800-tallet

Foto: Laurent-Perrier

Champagnen serveres også ofte hos Swiss og fra tid til annen også hos Lufthansa (men Lufthansa benytter gjerne Krug Grand Cuvée). Denne cuvee (eller blandingen) er resultatet av tre av champagnehusets tidligere årganger. Fargen er ofte dyp til å være en Champagne: honningfarget eller hasselnøttfarget, og smaken er kompleks. Champagnen er også tilgjengelig i British Airways Concorde Room på Heathrow, og hvis du har adgang til Galleries First Lounge på Heathrow eller på Gatwick, kan du også smake den der.

Singapore Airlines

Singapore Airlines er berømt for sine premiumprodukter, og dette er også gjeldende for Champagnene de serverer. Det er den eneste flyselskap som tilbyr både Dom Perignon 2004 og Krug Grand Cuvee, to svært prestisjefylte champagner.

Krug Grand Cuvee

Krug Grand Cuvee

Photo: Krug

Krug Grand Cuvee lagres på eikefat, og det er derfor smaken blir så rik og kompleks. Når vi snakker om Dom Perignon 2004 vil vi gjerne fortelle, at du kan nyte den uten begrensninger hvis du bestiller en Suite i en av selskapets Airbus A380. Men heldigvis kan du også bestille den hvis du flyr i first class med Singapore Airlines og i loungene på Heathrow og Changi – men kun hvis du kan fremvise den rette billetten.

Qatar Airways

Når vi nå snakker om å drikke godt oppe i lufta, synes vi at Qatar Airways har satt standarden litt høyere. Man har laget en ytterst elegant bar i den øverste etasjen på sine Airbus A380: baren er stor og åpen for reisende i business og first class. Og hva kan man få? Utvalget er godt: Krug Grand Cuvée,  Taittinger, Billecart-Salmon og Drappier Rose.

Qatar Airways' bar on the upper deck of its A380

Qatar Airways bar i den øverste etasjen.

Foto: Qatar Airways

Qatar har kun åtte seter i sin first class, og det er den minste first class i en A380 vi kjenner til. Bagasjehyllene over setene er også fjernet i denne delen av kabinen, og det er også med på å gi en mer luftig følelse. Qatar Airways serverer Krug Grande Cuvée i sin Al Mourjan Lounge i Doha – og det kan være greit å vite hvis du skal innom en tur.

Etihad

De Forente Arabiske Emirater er jo et muslimsk land med en annen tilgang til alkohol, men Etihad har et fint utvalg av kvalitetsviner og Champagne. For tiden serverer man Billecart-Salmon og Mumm Cuvee R. Lalou.

Mumm Cuvee R. Lalou

Mumm Cuvee R. Lalou

Foto: Mumm

Men det beste er kanskje ikke champagnen i seg selv men måten man har valgt å servere den på. Hvis du flyr med Etihad og har penger nok til å bestille din reise i “The Residence” eller kanskje i en av selskapets “First Apartments” er din egen butler en del av opplevelsen. Butleren har fått sin utdannelse hos Ths Savoy i London, så den serveres nok på den best mulig måte. For deg som velger å fly i business class hos Etihad er det også gode muligheter til å nyte et godt glass i luften: besøk baren The Lobby, hvor du sitter godt og kan se f.eks. en film eller sport på den store TV-skjermen.

Emirates

Du har kanskje sett TV-reklamen fra flyselskapet med Jennifer Aniston? Den liker vi i BusinessClass godt. Vi drømmer for øvrig om en dag å kunne få lov til å prøve en av de helt private «First Suites». Men la oss se på hva man kan få servert i baren.

Moët &Chandon champagne lounge at Emirates' Business Class Lounge, DXB

Moët & Chandon champagne lounge på Emirates Business Class Lounge, DXB

Foto: Emirates

Før du skal ut å fly med selskabet kan du drikke flere av de mest eksklusive champagner i loungen: Dom Pérignon Vintage 2005, Dom Pérignon Vintage Rosé 2003 og Moët Hennessy Bollinger La Grande Année Vintage. Emirates tilbyr også sine premiumreisende adgang til den eksklusive Moët & Chandon Champagne Lounge i sin nye Business Class Lounge i Dubai. Her kan du bestille Moët Impérial, Moët Rosé Impérial, Moët & Chandon Grand Vintage og Moët Nectar Impérial.

Qantas

Når du legger deg for å sove i din seng i first class-kabinen hos Qantas har du kanskje allerede smakt på en av de champagnene man serverer i luften: Taittinger Comtes og Pol Roger Sir Winston Churchill.

Qantas' First Lounge in Los Angeles

Qantas First Lounge i Los Angeles

Foto: Qantas

Vi kan også fortelle, at man dessuten serverer Laurent-Perrier Brut og Nicolas Feuillatte Rose i sin fine First Class Lounge på LAX. 

Det er alltid vanskelig å si hva som smaker best, men vi spør deg. Hvilken er din yndlingschampagne?