Denne uken ble det kjent at australske Qantas kutter ut sitt inflight duty-free salg ombord på sine flyvninger fra nyttår. Er dette noe som vil spre seg til andre flyselskap over hele verden?

Fremtiden er som kjent vanskelig å spå, men hvor ofte ser du mer enn et fåtall passasjerer handle taxfree-varer ombord? Tax-free «trallene» ombord har i de senere årene fått hard konkurranse fra et stadig bedre shopping-utvalg på flyplasser og ikke minst online-shopping som brer om seg som ild i tørt gress. Og når kjemper som Amazon dukker opp i de ulike markedene, blir næringsgrunnlaget for shopping ombord heller labert. Flere analytikere av denne type salg mener storhetstiden for tax-free salg er over for mange år siden. For Qantas del er de tydeligvis helt ferdig med handling i lufta da de også skal legge onlineshoppingen helt død. Som kjent finnes det hos mange selskap en mulighet til å handle taxfree hjemmefra og få varene levert i setet når man kommer ombord før flyvningen sin.

shopping-on-board2

Hva tenker du? Når handlet du sist ombord? Og er prisene og utvalget ombord så bra at de kan konkurrere med tilbudene på flyplassen?