Senaste nytt

Dette gjør flyselskapene for å gi deg en god natts søvn ombord

Redaksjonen

Medlem
united-bed-sleep-1200x675-800x300-564x211.jpg

Ombord på et fly er søvn den ultimate luksus. Særlig er dette viktig på langturene.

Blir du ikke misunnelig på dem som forsvinner inn i drømmeland nesten før take-off?
Du kjenner sikkert igjen situasjonen. Din nabo i kabinen lener seg tilbake og finner en posisjon som kanskje ser ubekvem ut men som tydeligvis ikke er det siden vedkommende etter noen minutter sitter med åpen munn og snorker lett. Selv sitter du time etter time uten å få sove. Ben og ledd verker og irritasjonen over å ikke å få sove gnager.
Flyselskapene kjenner godt til problematikken. Det å ikke kunne sove eller slappe ordentlig av på flyreisen er det som flest passasjerer klager over på de lengre flyturene. Flyselskapene forsøker å komme problematikken i møte ved stadig å forbedre forutsetningene for at du skal få best mulig hvile og søvn under turen. Her får du noen eksempler på hva som gjøres og ikke minst hva du selv kan gjøre for å få en mer avslappet reise. Mange av tipsene koster penger, mens andre er gratis.

1. Egen suite
Dette er selvsagt ikke for alle reisende, men les videre – mer jordnære tips kommer senere i artikkelen. I en privat og adskilt suite vil man naturligvis sove svært godt – særlig dersom du velger Etihads suite The Residence. Du får en liten «3-roms» med kombinert stue og spisestue, et eget baderom med dusj og et soverom med dobbeltseng. Men det koster nesten mer enn det smaker. Prisen for en enkeltreise i The Residence starter på omkring 12.000 engelske pund. Dette blir kanskje den dyreste overnattingen du noen sinne har, men så drømmer du forhåpentligvis også «suite dreams». Ha oss unnskyldt ordspillet. Det var vanskelig å la være.


nL2Ev5COlzM4jPCcC4OgGEDQuvpqnBIiwChrBT6XIz_HwIoYc9IXBfn65DiN6g6hbFwepnIi18AlXxl0kD9P6qa9Ab5HTnlxek7jG4YrsJTIIo_K-7eYxasDtwzY6m3Q8Q0em1KaMbPH1Hu2L7gAYcT7KN62PppqsI2bxpdtHdGOjotN=s0-d-e1-ft



The Residence hos Etihad.

Foto: Etihad


Mange andre flyselskaper tilbyr adskilte suiter og private løsninger. Les mer om dette i vår artikkel Verdens 6 beste First Class suiter.

  1. Flyseter som kan forvandles til en seng

Dette er utvilsomt en av flyindustriens beste oppfinnelser i jakten på bedre komfort i lufta. Det første flysetet som kunne forvandles til en seng kom i 1995. Det var British Airways som startet med konseptet, og nå har det som kjent spredd seg til en rekke flyselskaper. Men fortsatt oftest å finne på First Class, men også på Business Class. Selskap som tilbyr løsningen er blant annet SAS (som samarbeider med sengeprodusenten Hästens for å skape en «skandinavisk» soveopplevelse) og eksempelvis Air France, British Airways, Cathay Pacific, Etihad Airways, Qantas, Qatar og Virgin Atlantic.


XqM6LMzzLzeFFmCTPhgdyyuINdo8jMz2TSUVcjNsPWSHPGGdyakdiymfv6JdzEJRSONsaAmbd65cUgBq8MB6MF6h6aG0JQz0T9KtG--Oh_vtUbUFvAzq68mtXJUlxmFvIMw_8iaCiWQ4xMoSf56F4HotT_5yH7KLOKqL=s0-d-e1-ft



Sov godt – British Airways First Class

Foto: British Airways


En rekke flyselskaper tilbyr en annen variant av en «seng», men det kan ikke legges ned 100 prosent horsisontalt. Vinkelen er gjerne mellom 150 og 170 grader. Dette er velegnet for hvile, men å sove i «bakke» er ugreit. Det er jo en løsning som er bedre enn å ikke få lagt seg ned, men det blir til at man spenner kroppen for ikke å gli ned.

En innovasjon som flere burde se på er det Air New Zealand kaller for «Sky Couch». Her forvandler man tre vanlige economyseter til en sammenhengende seng. Konseptet finnes på selskapets Boeing 787 Dreamliner og Boeing 777-maskiner, og dette har selskapet hatt suksess med siden det kom i 2011. Vi både håper og tror flere selskap vil tenke i denne retningen.

  1. 3. LED-lys som påvirker kroppen

De fleste flyselskap har nå i større eller mindre grad installert unike lyssystem på flyene som benyttes på langrutene. Foruten å skape en behagelig stemning, sørger lyssystemene i følge produsentene for at dette hjelper passasjerene med å sovne inn og våkne opp da da dette kan etterligne en solnedgang eller soloppgang. Kroppens biologiske klokke drar med andre god nytte av teknologien. Og forhåpentligvis blir passasjerene i minst mulig grad plaget med jetlag.


D4jFK_HrDn6P64btxTRrQuCh84Vew0unqo3BJm9d6hDbdM06bx2LtzeRBAaZgePbX1rSFX8cPKBbaJKgLfeiGOQREyr36Qf5ivFzFNayEIlFfYOAjHx2zeB9l2wUeng4jKmrz10TjUdRI1rjs3Oy9cWo6Ykr-nScXAXf_7d1UzjsfT5tNo4Qf5GHw0--nXpaDh4jtWIkFfSYmvsTog=s0-d-e1-ft



Airspace-lys fra Airbus

Foto: Airbus


Lyset kan stilles inn på over 16 millioner ulike måter. Man kan skape en varm atmosfære med gule og oransje fargetoner eller en mer kald følelse av gryende morgen om det er det man ønsker. En av de mest populære innstillingene heter «silver moonlight» og lyseropp kabinen som i en måneskinnsnatt. Systemet kan også justeres etter når flyturen starter og ikke minst hvilken retning du flyr. Det kommer nå en enda mer avansert variant av det nye lyssystemet senere i år. Det er en del av prosjektet Airspace by Airbus og vil ha sin premiere i den nye Airbus A330neo-maskinen.

  1. Sengetøy, madrasser og pyjamas

Selv om det nok er flysetets- og eller sengens kvalitet som er det viktigste, er også det man har på seg når man sover svært viktig. Selv om du «bare» skal overnatte på economy, er myke og romslige klær man kan bevege seg i viktig i denne sammenheng. Og ikke glem varme sokker. Men dersom vi går opp i pris og komfort finner «god natt-pakken» fra Emirates. Den er ikke tilgjengelig for alle passasjerer. Men i pakken finner vi en unik, fuktgivende pyjamas og luksusuriøse og behagelige tepper sammen med produkter fra Bulgari.


yRLpJ0UeVUyJIP2sT8Opc0bO6O41SJy76843CjS6w3j7Q37EkHKTsvrgmKuHtj0xfuDNE5dedC3gRR5sEv_4Na0TRoHhAWMFTcPubbmo7AGzQxfEsi113q9oFXvuyvZgNRm078AeBS4pyh4SyvBX4gy7GaOf=s0-d-e1-ft



Emirates ønsker god natt!

Foto: Emirates


Andre kreative løsninger finner vi hos andre flyselskap. Japan Airlines har en madrass med to sider – en hard og en myk slik at passasjeren kan velge etter behov. Virgin Australia har madrasser som tilpasser seg dine former og vekt – en variant av den behagelige Tempur-madrassen. United Airlines har lagt ned mye arbeid i å sikre passasjerene på selskapets Business Class (Polaris Class) arbeidet intensivt hardt med å arbetat hårt för att resande på bolagets business class (som heter Polaris Class) en god natts søvn. Dette gjøres med unike tepper, behagelig sengetøy, ulike typer puter. En behagelig pyjamas og tøfler følger også med.

  1. Temperatur og luftfuktighet

Vår indre klokke påvirkes også av hvor varmt og fuktig det er. Hvem har vel ikke døset av i den varme sommerluften på balkongen en søndag ettermiddag i sommerferien? Lufthansa har faktisk installert luftfuktere på sine nyere Airbus A380. Man øker luftfuktigheten i kabinen i den perioden når de fleste ønsker å hvile eller sove til 25% og den svenske produsenten CTT Systems uttaler at systemet «forbedrer søvnen, reduserer jetlag og fukter passasjerenes hud og slimhinner under flyreisen.

  1. Støyreduserende høretelefoner

Noe av det de fleste i et fly mistrives med er støy fra andre passasjerer. En baby som gråter sammenhengende i to timer eller de pratsomme kompisene rett bak deg, er det ikke så mye å gjøre med. Men ved å benytte et par støyreduserende høretelfoner vil lydbildet fremstå ganske annerledes. Vi anbefaler at du kjøper et skikkelig par som du alltid har med deg på dine flyturer. I de høyere bookingklassene, vil du, hos mange flyselskaper bli tildelt et par du kan benytte på turen. Men alle høretelfoner passer ikke til alle ører. Derfor er det lurt å investere i et eget par.


Frs18uQvgGjbZsAXlwkDQsRjLmEC-k6C23HjTaPK6JztUmFyHVv94Rytw9_8VbFZgiWspxo-7jOXuwxcL7n-p40XxwBUTaI_6Bi2ArMcpSt-LQfR61lbFTrAXa4GWorRJKWPxShw4WZuOzxRENMzyOdxyHtMZ8wP-grs9DKR4_uS_CJnG1g=s0-d-e1-ft



Singapore Airlines er et av selskapene som tilbyr støyreduserende høretelefoner.

Foto: Singapore Airlines

  1. 7. In-flight meditasjon

Underholdningssystemet byr nå på mer enn bare film og TV-serier. Med fokus på mental avslapning og fysisk velvære har flere flyselskap nå begynt å vise innehold med fokus på meditasjon og konsentrasjon. Virgin var et av de første flyselskapene til å tilby dette. British Airways og Delta har også instruksjonfilmer som viser hvordan du kommer i kontakt med deg selv og lærer å slappe av – og ikke minst sover best mulig.

  1. Måltider som passer deg

Et annet relativt nytt tilbud – i de høyere bookingklassene er at man selv bestemmer når maten skal serveres. Og i hvilken rytme man ønsker rettene. Det skal med andre ord ikke være nødvendig å holde seg våken for å spise når flyselskapet ønsker du skal spise. Selskap som tidlig innførte dette var Emirates, Etihad og Qatar. British Airways gjør det antageligvis snart i sin Club World business class.

Her får du til slutt noen tips som kan hjelpe deg med å sove godt på flyreisen:

1. I et par dager før du ska fly bør du forsøke å legge deg og stå opp på samme tidspunkter.

2. Sollys og mosjon er alltid bra, så en løperunde til lunch før du skal fly på kvelden er lurt.

3. Dersom du sitter i et sete som ikke kan legges ned, er det lurt å benytte en pute. Det er hyggelig og gir økt komfort.

4. Ta av deg skoene når du flyr. Varme sokker eller støttestrømper er bra.

5. Velg riktig plass i kabinen. Styr unna plasser i nærheten av toaletter eller baren.

6. Spis lette måltider, drikke ikke for mye alkohol. Drikk mye vann.

7. Nyt tiden i lufta. Slå av mobilen og ikke vær online på flyets wifi-system.

Hva funker for deg? Har du tips for å sove ombord på fly. Diskuter gjerne i vårt forum.

Les mer >>
 
Toppen