Dagens reisende på første klasse er svært bevisste, og vet hva de ønsker å spise når de flyr.

Heldigvis for disse passasjerene, er dagene med i beste fall et middelmådig måltid definitivt talte.

De beste flyselskapene satser tungt på tilfredsstille selv de mest krevende passasjeres sanser, og et måltid på første klasse i luften skal ikke være dårligere enn et flott restaurantmåltid i en storby.

Michelinstjerne-kokker har blitt hentet inn for å bistå flyselskapene slik at det som sereveres ombord er av ypperste kvalitet, og gjerne også er litt eksotisk og samtidig sunt. Og drikkeutvalget blir stadig mer omfattende.

Flyselskapene er også klar over at det man spiser eller drikker av, også skal holde den samme høye kvaliteten slik at smaksopplevelsen og det visuelle uttrykket blir best mulig. Totalopplevelsen må med andre ord være helt på topp, og det betyr blant annet ikke noe bestikk i plast eller aluminiusfolie over tallerken.

Air France

Plats_Guy_Martin_-__018_-_Carre_d_Agneau_et_son_jus_01_980x600

Guy Martin´s lammestek.

Air France er et av selskapene som tilbyr sine første klasse passasjerer en sann kulinarisk opplevelse ombord. I den flotte La Première kabinen kan man sette sammen sitt eget måltid fra en omfattende gourmetmeny. Og reiser du fra Paris kan du prøve den eksklusive Aquitaine Sturia kaviaren og nyte måltider skapt av Joël Robuchon, Guy Martin og Michel Roth. Deres signaturretter endres hver annen måned slik at det alltid er noe nytt å prøve ombord. Det er også en unik japansk meny på flygninger mellom Paris-Charles de Gaulle og Japan. Og for ikke å glemme, Air France oppdaterer også sin vinliste annenhver måned.

Emirates

First Class dining on board Emirates' A380

De nydeligste retter serveres ombord på Emirates sine Airbus A380.

Emirates skreddersyr sine menyer i forhold til destinasjonene. De benytter sesongens ferskeste råvarer, lokale oppskrifter og prisvinnende kokker. Å spise middag ombord på Emirates første klasse er en ren glede. Velg ditt måltid fra en skinninnbundet meny, og maten du ønsker vil bli servert på eksklusivt porselen i din suite etter omlag 20 minutter. Måltidet blir presentert på et stort utfoldbart bord med hvit duk, sølvbestikk, brødkurv, olivenolje, salt og pepperbøsser og selvsagt vinglass. Du kan også bestille kanapeér, iransk kaviar eller indrefilet av okse akkursat når du måtte ønske. Det hele toppes med et utvalg smakfulle kaker, evenuelt et fint utvalg internasjonale oster. Hele opplevelsen er som å være på en gourmetrestaurant, i hvert fall så lenge man ikke flyr gjennom et turbulent luftrom.

Qatar Airways

Qatar Airways er også et ledende selskap når det gjelder mat ombord. De har hyret inn hjelp fra Nobu Matsuhisa. Han er mannen bak suksessresaturantene Nobu og Matsuhisa. Nobu brukte flere måneder på å perfeksjonere unike retter for Qatar Airways. Og mye av utfordringen for Nobu var å skape retter som pirrer smaksløkene i 30.000 fot. Resultatet ble en flott «on-demand» meny og en omfattende vinliste fra sommelier James Cluer. Er du på jakt etter en godbit kan du nyte litt Oscietra kaviar fra Gourmet House.

First Class dining on Qatar Airlines' A380

Førsteklassemiddag ombord på Qatar Airlines Airbus A380.

Her er noen eksempler på hovedretter som serveres ombord på en internasjonal Qatar Airway’s første klasse flygning fra Doha: Timian stekt kyllingbryst, gnocchi, iransk grillspyd med lammekoteletter, kylling tikka, safranris, fylte spinat crêpes med sopp, ost og tomatsaus for å nevne noe fra en omfattende meny.

Etihad

Dette er et av verdens mest luksuriøse flyselskaper. De imponerer med sin First Class Apartment og ikke minst The Residence. De har satt standarden høyt, og dette gjenspeiles også i spiseopplevelsen ombord. Den er både personlig, sofistikert og ikke minst velsmakende. Dette takket være et ombord-kjøkken som nærmest bugner over av gode råvarerer. Dette betyr at man kan få maten akkurat slik man ønsker den. Det blir med andre ord som på en gourmetrestaurant. Etihad’s “Dine Anytime” betyr at du kan bestille mat akkurat når det måtte passe deg.

First Class food service with Etihad

Førsteklassemåltid ombord på Etihad.

Selskapet har naturligvis et bredt utvalg nøye utvalgte viner fra noen av verdens beste vinprodusenter. I tillegg finnes Etihad’s signatur XO Cognac service. I din First Apartment, vil du også finne avkjølte forfriskninger i ditt private kjøleskap.

Singapore Airlines

Singapore Airlines gjør alt riktig. Det er strømlinjeformet og elegant på alle måter. Og i matveien henger de ikke etter. Helt siden 1998 har de hatt et eget internasjonalt kulinarisk team bestående av åtte kjente kokker. Dagens panel har blant annet Georges Blanc som kan skilte med tre Michelin-stjerner. Men det viktige er likevel at kokkene har ulik bakgrunn slik at de sammen kan lage en meny som er spennende og inneholdsrik for passasjerer fra hele verden. I utviklingen av lekre retter, arbeider teamet spesielt med hvordan kabintrykket påvirker maten.

Lobster thermidor, available in Singapore Airlines Suites and First Class

Lobster thermidor ombord på Singapore Airlines.

Singapore Airlines var også det første flyselskapet til å tilby sine passasjerer muligheten til å forhåndsbestille sitt måltid inntil 24 timer før avgang. Tilbudet heter Book The Cook og er svært populært. Vinen glemmes heller ikke hos Singapore Airlines. Hvert år inviterer de tre av verdens ledende vineksperter til å smake en rekke viner i en trykksatt kabin. Dette for å være helt sikre på at vinene holder kvaliteten Singapore Airlines reisende forventer.

All Nippon Airways

All Nippon Airways er et annet selskap som heller ikke tar lett på maten. På første klasse byr det japanske flyselskapet på en meny som er satt sammen av kjente kokker – mange av dem har Michelin-stjerner på samvittigheten. Eksempelvis Pierre Gagnaire, Anny Fiolude, og Toru Okuda som alle kan skilte med 3 stjerner hver.

ANA takes meal-time seriously

ANA legger mye arbeide i presentasjonen av maten.

Du kan også finne din favorittvin i ANAs omfattende vinkart. Den er satt sammen av ANA’s egen Master of Wine, Ned Goodwin. Nylig, og for første gang har selskapet begynt å servere Matcha grønn te på første klasse. Denne har hele 137 ganger med antioksidanter enn vanlig grønn te.

British Airways

Ombord på British Airways har man også muligheten til å bestille maten til selvvalgt tidspunkt. Det er fokus på klassiske britiske retter. Enkelt, friskt og kvalitet på alle råvarer, i følge British Airways selv. På utvalgte flygninger kan du også forhåndsbestille ditt måltid – fra 30 dager før avgang til ett døgn før take-off.

Dining in British Airways First suite

Et måltid i British Airways First suite.

British Airways introduserer også en ny kulinarisk meny for sine premium passasjerer på ruten London – Hong Kong som starter 1.mai. Her er det unike britiske og kantonesiske retter.

Virgin Atlantic

Richard Branson’s Virgin Atlantic har jobbet sammen med TV-kokk Lorraine Pascale i utformingen av måltidstilbudet i lufta. Lorraine brukte et halvt år på å jobbe sammen med selskapet for å lage signaturretter for premiumpassasjerene.

Cathay Pacific

First Class dining on board Cathay Pacific

Et førsteklassemåltid på Cathay Pacific.

Cathay Pacific har et pågående samarbeide med Mandarin Oriental Hotel Group for å servere «tidsriktig, luksuriøs mat med en klassisk tvist».  Det gjør de på første klasse på flygninger til og fra Hong Kong, London, Paris, New York, Tokyo, og Milano. Menyen endres jevnlig, men felles er at de benyttes lokale, bærekraftige råvarer så langt det er mulig. I disse dager kan man også oppleve en unik meny fra den anerkjente kokken Pino Lavarra som lager mat på Michelinrestauranten Tosca på The Ritz-Carlton i Hong Kong. Denne blir tilgjengelig på et utvalg destinasjoner ut april måned.

Qantas

Restaurant-style quality with Qantas First Class

Restaurantkvalitet på Qantas første klasse.

Qantas har også historie for å samarbeide med stjernekokken Neil Perry som i de siste 18 årene har stått bak menyen hos Qantas. Fra menyen kan passasjerene velge mellom 12 smakfulle hovedretter eller velge seg en 8-retters «smake-meny».