Utvalget av vin ombord vil i seg selv neppe være grunnen til at man bestiller en flybillett på første klasse eller business class.

Men som en del av den eskalerende kampen flyselskapene bedriver seg i mellom for å tiltrekke seg de mest pengesterke kundene, er naturlig nok vinutvalget blitt en detalj som vektlegges i stadig større grad.

Kvaliteten på vinen man serveres ombord i dag er langt bedre enn hva tilfellet var for bare 10 – 15 år siden – også når vi ser på vinen som serveres i de rimeligere klassene ombord. Toppviner har alltid vært for det segmentet som har evne til å betale for det.

Flyselskapene utdanner sitt personale til å få mer kunnskap om vinen som serveres, og utvalget er i mange tilfeller vel så godt som på en topprestaurant.

La oss se nærmere på hva de ulike selskapene serverer ombord. Oversikten er kanskje ikke 100 prosent korrekt da den aktuelle flasken kanskje ikke finnes ombord den dagen du skal reise. En annen faktor er også at selskapene ofte tilpasser utvalget etter hvilken rute som flys.

Singapore Airlines

Singapore Airlines sitt vinkart er vel så imponerende som maten som serveres. Selskapet har et panel bestående av tre eksperter som plukker ut og tester de ulike vinene, men i det samme miljøet, hvor kunden nyter vinen – det vil si i luften på 10.000 meters høyde. En av ekspertene er Oz Clarke, som du kanskje har sett på TV sammen med James May fra Top Gear, hvor de to herrer sammen reiste rundt til forskjellige steder i verden for å snakke om og smake på vin.

urdrBDAvzRcmISd09rP2JmNYBj0kin_XJw0VQ7rLwkqhkBDDKAqtuLiJE51iTk3WX0x_5UgN9Q2krKeNQQjD4ax83gMDtltZE8WF6sHW9RrkskYXC-hE1_2a68Ee22hHOwE4ypc3rN2gjubMOLjkZQ=s0-d-e1-ft

Dom Perignon er en av Singapore Airlines Champagner.

Litt avhengig av hvilken rute man er på kan utvalget av Champagne variere litt, men oftest kan du velge mellom Dom Perignon og Krug Grande Cuvee. Vinen ombord kommer fra flere land, men det finnes en du bør smake dersom du finner den på din flygning: Château Cos d’Estournel 2004! Det er en flaske som ikke finnes på Vinmonopolet, men som du nok må regne med å betale rundt en tusenlapp for på vinutsalg i andre land. Foruten denne toppvinen har man også flasker fra Italia, Tyskland, Australia, New Zealand og USA. Portugal finnes også representert i form av noen flotte portviner.

British Airways

British Airways har nylig lagt til en unik vin i sitt utvalg; en mousserende vin fra England ved navn Nolney Wine Estate Blanc de Blancs 2013. British Airways har tidligere hatt en annen flaske fra samme produsent i sitt utvalg – en som ble laget på druen Prinot Gris.

Bolney's Blanc de Blancs 2013

Reiser du på første klasse vil du bli vartet opp med fine Champagner som Laurent-Perrier Grand Siècle Champagne og Grand Cru Chablis. Selskapets vinliste er faktisk ikke så omfattende som man kanskje skulle tro. Men det er definitivt godsaker i utvalget. Skulle du være så heldig å oppdage at det sereveres Domaine d’Ardhuy Corton Charlemagne 2009 (fra Bordeaux) er det den du skal spørre etter. Har du nese for portvin kan du bestille et glass Warre’s 1992 Colheita som er en meget fornem portvin.

Cathay Pacific

Cathay Pacifics gastronomiske nivå er høyt, og det er også vinutvalget. Champagnen er oftest en Krug Grand Cuvée. Hold øynene åpne etter Akarua Pinot Noir Bannockburn Central Otago 2013. Den kommer fra New Zealand, og er en rødvin laget på druen Pinot Noir. Fargen er nesten som kirsebærsaft, og den passer perfekt til f.eks. lam eller kalv.

Enjoy a great wine list with Cathay Pacific

Se også etter Jean-Marc Brocard Chablis Grand Cru 2013. Mange synes at dette er den perfekte hvitvinen å drikke på 10.000 meters høyde siden denne har noe mer syre og inneholder friske smaker av lime, sitron og honning. En av de beste rødviner man serverer hos Cathay er Marchesi de’ Frescobaldi Mormoreto, Toscana IGT 2010. En elegant blanding av Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot. Smaken er rund og med masser av frukt og bærduft, og mange synes også de fornemmer litt mandel og mynte i det komplekse smaksbildet.

Emirates

Emirates investerte 1 milliard på vinkjøp i 2015. Det er med andre stor summer som blir omsatt i denne delen av flybransjen. Når du sitter på første klasse hos Emirates er kvaliteten vel så høy, som hvis du var på en Michelinrestaurant – og det gjelder også utvalget av vin. Man har et svært godt utvalg fra både den gamle og den nye delen av vinverdenen. Og både store og små produsenter er representert. To flasker man ofte finner i sortimentet og som bør prøves er den tørre hvitvinen Y d’Yquem 2012 fra Bordeaux (som det nå er få flasker igjen av i hele verden). Smak gjerne også på La Sirena Syrah 2005 – en kompleks og lekker rødvin fra Napa Valley i California.

Emirates new on-board bar

Enkelte påstår at Emirates serverer mer Champagne enn vann til sine første klasse passasjerer. Men om dette er sant vet vi ikke. Uansett så er den nye baren ombord på selskapets A380-maskiner stedet for et glass Champagne.

Air France

Utvalget av vin hos Air France er 100% fransk – og holder naturligvis toppklasse. Man skifter rett som det er ut hele sortimentet. Dette gjøres for at dem som reiser mye med selskapet skal kunne få en ny opplevelse hver gang.

World famous sommelier Paolo Basso

Den verdenskjente sommelieren Paolo Basso

Paolo Basso er en av verdens mest kjente sommelierer, og det er ham som står bak vinkartet i Air Frances førsteklassekabin (La Premiere) og selskapets business class. To viner som nylig har funnet vei til samlingen er Barsac Château Doisy-Védrines 2008 og en Champagne fra året hvor George W Bush påbegynte sin 2. presidentperiode. Vi snakker om Taittinger Cuvée Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2005.

Etihad

Etihad tilbyder sine gjester på første klasse en fin vinliste med flasker fra Frankrike, Australia, Tyskland og New Zealand. Utvalget blir bestemt av et team av vineksperter som har fokus på å finne spennende viner fra små produsenter. Ombord finner du med andre ord ikke vin fra giganter som Gallo, Torres eller Roodeberg.

Etihad's in-flight beverage managers are on hand to assist in wine choice

Etihad har sommelierer på første klasse

 

Hvis du ønsker litt veiledning, så har Etihad spesielt opplærte sommelierer på første klasse, som gjerne kommer med tips eller kanskje et diskret «hmm, nei så ville jeg nok heller velge…». Du blir dog nødt til å selv velge mellom de to fine Champagnene man serverer – 2002 Bollinger Champagne eller 2008 Réserve de la Comtesse.

etihad-food-drinks-xlarge (1)Qatar Airways

Selv om Qatar er et flyselskap med utgangspunkt i et nesten helt alkoholfritt samfunn, er bildet helt annerledes når vi ser på hva som sereveres i lufta. Man har arbeidet sammen med vineksperten James Cluer, som har satt sammen et fint utvalg for passasjerene på første klasse. Vi nevner høydepunkter som Taittinger Prestige Rose og de to gode hvitvinene Petit Clos Sauvignon Blanc fra New Zealand og Errázuriz Don Maximiano Founders Reserve 2009 Cabernet fra Chile. Champagnene som serveres er Krug Brut Grand Cuvee Champagne og Lanson Brut 1999.

Qantas

Qantas vil gjerne slå et slag for kvaliteten og bredden som vin fra Australia faktisk har. Dette gjelder naturligvis også på første klasse. Her har man ikke et fast utvalg, men arbeider med å få på plass et basisutvalg som alltid skal være tilgjengelig. I tillegg til dette utvalget tilpasses vinutvalget på hver flygning til ruten man skal fly, og hva som serveres ombord. Eksempler på hva man kan få i glasset er Champagnen Pol Roger Sir Winston Churchill og rødvinen Wirra Wirra RSW Shiraz 2010. Vasse Felix Sauvignon Blanc Semillon 2015 er en hvitvin du bør prøve hvis den er tilgjengelig ombord. Man tilbyr også et utvalg av dessertvin, portvin og en australsk muscatvin.

Qantas has a diverse and quality wine list full of wonderful Australian wines