Med reiserestriksjoner og grensekontroller er det trolig at sommerferien for mange nordmenn skjer i Norden. I en miniserie skal vi se nærmere på det vi mener er undervurderte reisemål i Norden. Først ut er Nord-Sverige.

En ferie i den nordlige delen Sverige byr på mer enn man skulle tro. Vi har tittet på et utvalg steder som er vel verdt et besøk.

Besøk den best bevarte tradisjonelle kyrkstaden i Nord-Skandinavia – Gammelstad Kyrkstad Luleå, Norrbotten.

Gammelstads Kyrkstad ligger rett utenfor Luleå, og er ett av Sveriges 15 UNESCO verdensarvsteder. Dette er et unikt eksempel på en såkalt «kyrkby», der sognets befolkning på grunn av store avstander anla kirkestuer for overnatting ved sognekirken. Her ble Luleå grunnlagt, og det var byens sentrum frem til 1600-tallet. Blant annet finnes det Sveriges største kirke fra den sene middelalderen som fortsatt er i bruk.

vandring i Gammelstads kyrkby

Foto: Susanne Lindholm

Se våre beste hoteller i Luleå her

Sol og bad – Pite Havsbad, Norrbotten.

Sveriges beste badestrender er ikke bare i den sydlige delen av landet. Pite havsbad er et eksempel på at flotte strender kan oppleves i nord. De store sanddynene kan minne om Danmark, og er perfekte tumleplasser for barna. Det er også registrert noen av Sveriges høyeste badetemperaturer i området. I juli skinner solen hele 23 timer i døgnet – og det er eksempelvis 10 timer lenger enn hva man har på Gran Canaria. Skulle været bli dårlig finnes det et 40-talls aktiviteter i området – herunder lekeland, spa, tivoli og golfbane.

3169_Fakta_Img__20200313092703

Foto: Pitehavsbad

Se våre beste hoteller i Piteå her

Kultur og kulinarisk opplevelse – Umeå, Västerbotten.

Umeå er en by som har tatt seg kraftig opp i de senere år. Den ble kåret til Europas kulturhovedstad i 2014. Byen har en rik kulturscene med kunst, musikk og teater. Besøk gjerne Guitars – The Museum, som kan vise til en av verdens største privateide samlinger av gitarer. Byen er også en smeltedigel for spennende mat. Restauranter som Gotthards Krog og Harlequin by Hunger och Törst er to av restaurantene i Umeå som finnes på WhiteGuides liste.

20160720_142410

Foto: VisitUmeå.

Se våre beste hoteller i Umeå her

Besøk den norrlandske skjærgården – Ulvön, Örnsköldsvik.

Ulvön befinner seg 30 kilometer sør for Örnsköldsvik, og båtturen hit tar knappe to timer. En gang i tiden var dette Norrlands beste fiskested. Ulvön kalles gjerne Bottenvikens perle. Stedet er kanskje mest kjent for sin surströmming og produksjonen av denne noe spesielle firskeretten. De ikoniske fiskebxdene ligger på rekke og rad langs vannet og det finnes en rekke hyggelige caféer, små butikker og museum å oppleve her. Ulvöns trekapell fra1600-tallet er ett av Norrlandskystens eldste kapell med flotte vegg og takmalerier. På sødre Ulvön finnes det også en rekke flotte badeviker hvor man kan nyte varme sommerdager.

Vy över Ulvöhamn från Lotsberget. (Får enbartt användas i material då Ulvöbyn Café & Bistro nämns)

Foto: Ulvobyn

Se våre beste hoteller i Örnsköldsvik her

Upplev Älgsafari – Bergslagen

I år kan det være verdt å bytte ut den planlagte safarien i Afrika med en svensk safariopplevelse i Bergslagen som regnes som et av Sveriges beste områder for å oppleve dyr som elg. Klikk her for åse hvilke firmaer som tilbyr elgsafari.  Man kan også delta på kanoturer og vandringsturer.

Photo_Jan_Nordstrom_Moose_3

Foto: Jan Nordström

Vi er klar over at det finnes en rekke flere steder som fortjener å løftes frem. Savner du noe på vår liste? Tips oss og leserne om dine favoritter i kommentarfeltet under.