I dag åpnet Oslo lufthavn helt ny avgangshall, deler av den nye sikkerhetskontrollen, utlandsdelen i pir nord med nye gateområder og en helt ny tax free-butikk for avreisende passasjerer. I perioden frem til 27. april 2017 vil de nye områdene være i operativ prøvedrift med begrenset trafikk.

– En stor milepæl for Avinor og en viktig dag for norsk samferdsel, sier lufthavndirektør Øyvind Hasaas.

– Selv om dette er en historisk milepæl for oss er det viktig å understreke at dette er en operativ prøvedrift. I første omgang skal de nye innsjekkingsområdene i den nye avgangshallen kun tas i bruk av noen få passasjerer som skal reise langdistanse med Norwegian. All øvrig trafikk vil gå fra den eksisterende avgangshallen, men passasjerer oppfordres til å skru av autopiloten og følge med på skiltingen fremover. Det er mye nytt man skal forholde seg til, forklarer Hasaas.

Under prøvedriften blir det en trinnvis opptrappet bruk av de nye anleggene. Norwegians passasjerer overføres gradvis til de nye innsjekkingsområdene. SAS, Widerøe og selskaper tilknyttet Star Alliance skal benytte de eksisterende innsjekkingsområdene.

– Vi mener dette er en fordeling som blir enkel og oversiktlig for de reisende. De to største flyselskapene fra Oslo lufthavn vil ha hver sin del av terminalen, forklarer Hasaas.

Et nytt område for sikkerhetskontroll av passasjerer åpnet også, foreløpig med syv løp. Området ferdigstilles under prøvedriftsperioden og det blir totalt 11 nye løp for passasjerer i dette området.

thiy6hkeipdles3vnsof

Pir nord settes i prøvedrift

Etter sikkerhetskontrollen åpenbarer pir nord seg med ny taxfree-butikk (TRN) på avgang og en rekke andre kommersielle områder. Fleksigatene i pir nord vil nå kunne brukes til å ta imot fly som kommer fra utland og skal videre til innland og omvendt – effektivt for både flyselskaper og passasjerer.

– Dette er også et område som settes i prøvedrift i dag. Vi begynner i det små, hvor kun enkelte flyvninger vil gå til og fra pir nord. Vi trapper gradvis opp, for når vi offisielt åpner i april 2017 er det viktig for oss at vi kan tilby en flyplass som fungerer godt, forklarer lufthavndirektøren.

Pir nord innland (C-gater) ble åpnet for prøvedrift 13. oktober.

Frem mot åpningen vil man fortsatt merke stor byggeaktivitet på enkelte plasser. Dette innebærer noe støy og enkelte provisoriske veier.

czcmjabig0m8rs7ryqdw

– Selv om vi har åpnet de nye områdene gjenstår det fortsatt mye arbeid med de nye butikkene og serveringsstedene. Mye skal være på plass til april 2017, men det vil være byggearbeider i varierende grad gjennom resten 2017 også, sier Hasaas.

Første september åpnet den ny taxfree-butikken på ankomst og i dag åpnet også Starbucks dørene i den nye avgangshallen.

gx4ypma08sjqxcsqizyn

– Starbucks er de fleste nordmenn kjente med. Dette er et verdenskjent brand som allerede er veldig populært hos oss og vi er glade for å kunne fortsette dette samarbeidet, sier Hasaas.

De reisende får i dag også et første møte med den nye taxfree-butikken på avgang og med bokhandelen Tanum.

– Den nye taxfree-butikken på avgang blir vesentlig større enn dagens, og det betyr mer plass til gode handleopplevelser. Den gamle tax-free butikken skal bygges om og stenger derfor en periode. Større varesortiment, store og brede handlegater og enda bedre service skal bidra til at reisende både til innlandet og til utlandet får en enda bedre start enn tidligere. Det skal også Tanums nye og store bokhandel bidra til, sier Hasaas.

Den offisielle åpningen av nye Oslo lufthavn er 27. april 2017.