Det å få et mest mulig privat sete veier tungt når man bestiller seg en billett i business class. Men det kan være vel så viktig å få det motsatte – altså tak i et sete som er fordelaktig når man reiser sammen – enten det er med sin bedre halvdel eller en kollega. Viktigheten av å se hverandre når man konverserer eller jobber med et felles prosjekt skal ikke undervurderes.

Men alle business class produkter er ikke like og både setetypen og oppsett varierer – ikke bare mellom de ulike flyselskapene, emn mellom flytyper. For å hjelpe deg å gjøre setevalget litt enklere har vi i BusinessClass satt sammen en oversikt som forhåpentligvis vil gjøre valget enklere når du reiser sammen med noen.

 1. 1. Lufthansa
 2. Lufthansa’s angled business class seats

  Lufthansa’s vinklede business class seter.

  Foto: Lufthansa

  Lufthansa’s nye business class seter var på plass i hele Lufthansas langdistanseflåte i 2015. Det betyr at samtlige Airbus A330, A340, A380, og Boeing 747-8 har disse setene. Og etter vår mening er dette produktet perfekt når man reiser sammen med en partner eller kollega. Samtlige seter står i par, og er vinklet mot hverandre. Dette gjør det enkelt å føre en samtale med din reisepartner uten å måtte lene deg forover. Dette er gjerne et problem på seter som ikke er vinklet.

2. British Airways
 1. Face each other in BA's Club World (Business Class)

  Ansikt til ansikt i BA’s Club World (Business Class) sete – hvis du ikke benytter skilleveggen som kan felles opp.

  Foto: British Airways

  Selv om konfigurasjonen varierer fra flytype til flytype, er BA’s Business Class (Club World) seter et attraktivt valg for dem som reiser med en kompanjong. Konfigurasjonen er vanligvis enten 2-3-2 eller 2-4-2, avhengig av flytypen.

3. Etihad

Etihad’s Business Class kabin har en 1-2-1 layout, som betyr at midtsetene (E og F) som også går under kallenavnet «bryllupsreise seter», og de er etter våre begreper perfekt når man reiser to sammen.

Etihad's ‘honeymoon seats’

Etihad’s «bryllupsreise seter».

Foto: Etihad

Begge setene vender fremover i kabinen og har beskyttelse mot midtgangtrafikk ved kraftige armlener på hver side, Dette betyr at plassen mellom disse armlenene gir et stort «fellesrom». Og skal du få unna litt jobb sammen med en kollega eller nyte et måltid sammen med din kjære gjør disse setene jobben. Det finnes også en «skillevegg som kan skyves opp dersom man også ønsker litt privatliv.

4. Qatar Airways

Qatar benytter også en 1-2-1 konfigurasjon på sine Airbus A380, A350 og Boeing 787, og en 2-2-2 konfigurasjon på sine Boeing 777. Igjen er det midtsetene E og F som gjelder. Setene vender også her litt mot hverandre slik som det også gjør hos Lufthansa.

Qatar Airways’ Business Class on its Airbus A350

Qatar Airways’ Business Class ombord en Airbus A350

Vi anbefaler dog å styre unna en av radene som er rett ved kabinens bar og sosiale område. Det betyr rad 6 og 7 på Airbus A350 og rad 5 og 6 ombord på Boeing 787. På Airbus A380 er rad 10 rett ved toalettene foran i flyet, mens rad 22 er nærmest de bakre toalettene og baren ombord. Så ønsker du/dere en mest mulig fredelig flytur er det lurt å styre unna disse.

Qatar har interessant nok også startet arbeidet med et “Super Business Class” sete ombord på sine Boeing 777 og Airbus A350s. Qatar har ikke bekreftet at det «suite-lignende» produktet også vil finne veein til selskapets Airbus A380, men dette vil bli kjent på den årlige messen ITB Berlin travel trade show, som åpner dørene 8 mars. Og ryktet forteller også om et “Business Class soverom”. Et helt nytt business class sete for Boeing 787 Dramliner skal etter det BusinessClass kjenner til også dukke opp.

 1. 5. Emirates

Emirates tilbyr en imponerende business class ombord på sine Airbus A380 hvor setene er i en 1-2-1 konfigurasjon, og på en A380 betyr dette da godt med plass. Igjen er det midtsetene som er de beste når man reiser to sammen. Men her må du passe på å bestille seter i oddetallsradene hvis nærhet er viktig.

Emirates' A380 Business Class

Emirates’ Airbus A380 Business Class

Foto: Emirates

Ombord Emirates sine Boeing 777-300ER er det litt annerledes. Den litt utdaterte kabinen skal skiftes ut, men enn så lenge kan det være greit å vite at konfigurasjonen er 2-3-2, og det betyr at dersom man reiser to sammen, så er seteparene ved vinduene det man bør velge (A/B og F/G). Men pass på – setene  7A og 7K mangler vindu.

6. Singapore Airlines

pdt-newjcl-1

SIA’s romslige Business Class

Foto: Singapore Airlines

Singapore Airlines er et glitrende eksempel når det gjelder «bryllupsreise seter» siden man her må bøye seg fremover og krumme nakken for å føre en samtale med reisekompanjongen. På selskapets Airbus A380 og Boeing 777-300ER er setene i en  1-2-1 layout. Og til forskjell fra andre selskaper er de ganske så store. Bredden er imponerende, og selv om denne varierer mellom flytypene er gjennomgangstemaet mye plass som man ser på bildet over.

7. Asiana

Asiana's Business Class on board its A380

Asiana’s Business Class på Airbus A380

Foto: Asiana

Asiana’s nye Business Class produkt er tilgjengelig ombord på selskapets Airbus A380 og enkelte Boeing 777-200ER. Setene er satt opp i en 1-2-1 konfigurasjon som er forskjøvet i forhold til hverandre. Dette betyr at man finner «bryllupsreise setene» på rader med oddetall. På selskapets Boeing 777 er setene på rad 5 og 7 også vinklet litt mot hverandre.