Stadig flere flyselskap går i to retninger. I economy class fjernes stadig mer. Premiumpassasjerne derimot, de tilgodeses med stadig mer. 

Dette gjelder særlig reisende i First Class som er en kundegruppe det kjempes om siden de legger igjen mye penger. Disse kundene kan nyte stadig nye oppgraderte seter, eller enda bedre Champagne enn tidligere. Det investeres i å knytte til seg stjernekokker og luksuriøst porselen som maten serveres på.

Nok en detalj flyselskapene stadig vier større oppmerksomhet er toalettveskene eller amenity kit som er det engelske navnet. Konseptet med å gi en liten veske med toalettsaker strekker seg tilbake til 1950-tallet. Da, og i mange tiår etter dette var innholdet typisk en tannbørste, barberhøvel og en maske til å ha over øynene for å sove bedre. Dagens amenity kit kan mer ses på som en moteoppvisning og inneholder luksuriøse hudpleieprodukter fra merker som Bulgari og La Prairie.

Mange har også begynt å samle på de ulike veskene, både for å kunne benytte på andre reiser eller på badet hjemme.

La oss se litt på hvordan det ser ut.

1. Air France

Fra og med februar i år har reisende i First Class – La Première fått nye vesker som flyselskapet har utviklet sammen med den franske hudpleieprodusenten Carita. Vesken deles ut på langdistanserutene og finnes i variantene lys blå og oransje. På etuiet er logotypen for La Première preget inn og sjøhesten med vinger som Air France har benyttet i sin kommunikasjon siden selskapet ble startet i 1933 er på plass. Den nye vesken erstatter den populære varianten man frem til nå har benyttet fra det franske motehuset Givenchy.

Air France's amenity kit in La Première

Vesken du får i La Première på Air France.

I tillegg til ørepropper inneholder vesken en ansiktskrem fra Lagoon, antirynkekrem til å ha rundt øynene, håndkrem, ansiktsmaske, kam og en penn og et tilbud fra Carita om å komme innom for å få en hårbehandling i en av deres salonger eller en «styling session».

2. British Airways

Tidlig i år presenterte selskapet sine nye vesker som er utviklet i samarbeid med varehuset Liberty of London. Dette har eksistert i Londons West End i over 140 år.

Liberty of London bags for British Airways First Class

Liberty of London har designet disse veskene for British Airways First Class

De første nye modellene (det kommer flere varianter i løpet av året) er en svart variant for herrene og en blomsterprydet for damene. Inni finner man en rekke ulike produkter fra Aromatherapy Associates og dersom vi teller med hva de kvinnelige gjestene finner, ser listen ut som følger. Ansiktsvann med en duft av roser for å føle seg freshere, fuktighetskrem – denne også med samme duft, håndkrem med appelsinduft, leppebalsam, deodorant, tannkrem og tannbørste, hårbørste, ørepropper, øyemaske, et par myke sokker og en penn.

3. Cathay Pacific

Cathay Pacific's First Class Amenity Kits

Cathay Pacifics toalettveske på første klasse.

Cathay Pacific tilbyr sine passasjerer en liten «goodie bag» kan man nærmest si. Kosmetikken kommer fra australske Aesop. Den finnes i herre og dameutgave som er henholdsvis mørk grå og sandfarget. På innsiden finnes ansiktskrem, leppebalsam, fuktighetskrem, kam, børste, tannpussesaker og ikke minst en bekvem pyjamas av merket PYE og et par tøfler.

4. Emirates

I januar startet Emirates et samarbeide med italienske Bulgari og resultatet kan du se her. De nye elegante toalettveskene innholder Bulgaris nye uniseksduft Eau Parfumée au thé noir og et utvalg hudpleieprodukter og et lite reisespeil. Damene kan se frem i mot å pleie ansiktet med «Bulgari Face Emulsion for Women» mens herrene får en Bulgari After Shave som de kan benytte etter å ha barbert med seg med en høvel fra  Taylor’s of Old Bond Street som også følger med. Dette er ikke en engangshøvel, men en skikkelig variant med utskiftbart blad. Veskene er laget i lær og finnes i alt åtte varianter.

Swanky new Bulgari bags for Emirates First Class

Bulgaris nye toalettveske for passasjerer i Emirates First Class

Når du bestiller enen billett i First Class og skal sove ombord, kan du se frem i mot å sove i verdens første fuktgivende pyjamas. Den kommer fra produsenten Matrix og benytter en teknologi som heter «Hydra Active Microcapsule Technology»og skal motvirke uttørking av huden og så resten av kroppen under flyreisen. I den patenterte teknologien benyttes millioner av små kapsler som er vevet inn i tøyet og som avgir fuktighet til den som har pyjamasen på seg. Den viktigste ingrediens er vanlige alger, men i dette tilfellet benyttes alger fra den nordlige delen av Atlanterhavet. Den fuktigvende teknologien skal fungere selv etter ti vask. Sammen med pyjamasen får man matchende tøfler og en øyemaske.

5. Lufthansa

Lufthansa samarbeider med det kjente tyske firmaet Rimowa som man eller forbinder med robuste reisevesker av aluminium og stål. De elegante toalettveskene finnes i fire varianter; mørk rød, mørk grønn, svart og grå. Fargene er kjønnsnøytrale og innholder skohorn, øyemaske, ørepropper, egne små puter til høretelefonene ombord, et tannpleiesett, et par sokker, en mintpastill og ikke minst en rekke flotte produkter fra det sveitsiske luksusmerket La Prairie som eksempelvis leppebalsam, håndkrem og ansiktskrem.

6. Etihad

Etihad har innledet et samarbeid med to ulike kjente varemerker innen mote og skjønnhet, og dette er nok toalettvesken som står høyest på listen til samlere. Den kommer fra motehuset Christian Lacroix og innholder produkter fra ungarske Omorovicza. Den finnes purpur og grå. Senere i år skal den også komme i en elegant bodeauxfarge og svart.

Etihad’s fancy amenity kits

Etihads stilige toalettveske

Damene kan eksempelvis benytte vesken etter flygningen som en «smart liten clutch» dersom man ønsker det. Og herrene kan benytte den som beskyttelse for sitt nettbrett eller lignende. Det skal være plass nok til dette formålet. Og hva innholder vesken? Jo, her finnes fire kremer og hudpleieprodukte, leppebalsam, ørepropper, en kam, q-tips, neglefil, tannbørste, sokker og øyemaske. Og i tillegg en liten «relax pack» med en avsleppende duftolje og en spray. Herrene får også barbersaker.

7. Japan Airlines

JAL har flere varianter av sine vesker – og det avhenger av hvilken retning du flyr (natt eller dagflygning) og hvilken tid på året det er. Fellesnevnerener at det er spanske LOEWE som står bak. Og i vesken finnes tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, hårbørste, lommetørkle, en fuktgivende ansiktsmaske og en unik krem for leppene. Pyjamas hører også med.

8. Qantas

Ladies' first class amenity kits from Martin Grant

Martin Grant står bak dette til damene hos Qantas

Qantas jobber sammen med designeren Martin Grant. Han har også designet selskapets uniformer. Når man reiser i First Class med Qantas får man en mørk blå toalettveske inneholdende hudpleieprodukter fra ASPAR by Aurora Spa med blant annet fuktighetskrem, leppebalsam etc. Man får også et par sokker og en øyemaske, tannpussesaker, ørepropper og en deodorant. Når det er tid for å sove bytter man til til den flotte pyjamasen som er laget i 100 prosent bomull og stikker føttene inn i de matchende tøflene.

9. Qatar Airways

Qatar til sine passasjerer i First Class flere ulike toalettvesker. Det varierer fra de ulike rutene du flyr. Reiser du langdistanse med Qatar vil du antageligvis stifte bekjentskap med en veske som er utviklet av BRIC’S som lager ulike reisevesker og det italienske hudpleiefirmaet Castello Monte Vibiano Vecchio. Det finnes fire varianter: svart og grå til herrene og hvite og bordeauxfargede til damene. Innholdet fra Castello Monte er blant annet leppebalsam, en fuktgivende ansiktsspray og en nattkrem. Verdt å notere er at det italienske kosmetikkfirmaet har følgende slagord «the environmentally friendly olive oil company» så vi antar at olivenolje finnes i vesken.

Mens' First Class amenity kit by BRIC

Qatars toalettveske for herrene.

Qatars mest lluksuriøse variant finnes på utvalgte avganger hvor du flyr med en av selskapets Airbus A380 maskiner. Det kan eksempelvis være avganger til Paris, London, Bangkok, Guangzhou eller til Sydney. Vesken kommer fra Giorgio Armani og har naturligvis Armanis kjente svarte nyanse sammen med produkter og detaljer i gyldne nyanser.

Qatar Airways’ Giorgio Armani amenity kit

Qatar Airways samarbeid med Giorgio Armani

10. Singapore Airlines

Singapore Airlines’ womans’ amenity kit by Salvatore Ferragamo

Singapore Airlines luksuriøse veske fra Salvatore Ferragamo

Singapore Airlines nåværende veske kommer fra italienske Salvatore Ferragamo. Damene får en elegant veske i svart og hvitt og med matchende innhold fra firmaets kosmetikkserie Signoria. Herrenes veske er svart og innholder artikler fra Salvatore Ferragamo. Serien av produkter heter ACQUA Essenziale og man får blant annet en cologne, en håndkrem og leppebalsam.